Dostupni linkovi

Blinken kaže da nema znakova da je Rusija ozbiljna po pitanju mirovnih napora


Američki državni sekretar Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken

Washington nije vidio “znakove stvarne ozbiljnosti” Rusije u nastojanju da postignu mir nakon što su pokrenuli invaziju na Ukrajinu, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Ukrajina i Rusija održali su 29. marta novu rundu pregovora, prvi put uživo nakon 10. marta.

Ukrajina je predložila usvajanje neutralnog statusa, a Rusija je rekla da će smanjiti vojnu aktivnost na sjeveru u blizini Kijeva, kako bi stvorili uslove za mogući sporazum.

Blinken je rekao da je na Ukrajini da okarakteriše da li je bilo stvarnog napretka u pregovorima, ali je dodao da su Sjedinjene Države fokusirane na postupke Rusije, a ne na njene riječi.

"Ono što Rusija radi je kontinuirana brutalizacija Ukrajine i njenog naroda, i to se nastavlja dok mi govorimo", rekao je Blinken novinarima tokom posjete Maroku, pozivajući Moskvu da prekine agresiju i povuče svoje snage.

Rusija svoju misiju naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja i "denacifikacije" Ukrajine. Zapad kaže da je pokrenuo ničim izazvanu invaziju.

Washington je bio spreman da nastavi sa ishodom pregovora koji su uključivali podršku SAD za ukrajinsku "odbranu i sigurnost”, dodao je Blinken.

"Nisam vidio ništa što ukazuje na to da ovo napreduje na efikasan način. Barem nismo vidjeli znakove stvarne ozbiljnosti, ali ako Ukrajina zaključi da postoji, to je dobro i mi to podržavamo", rekao je Blinken.

Od kada je započela ruska invazija na Ukrajinu više od 4,5 miliona ljudi izbjeglo je iz ove zemlje u strahu od rata.

XS
SM
MD
LG