Dostupni linkovi

SAD optužuju Rusiju za prisilne deportacije Ukrajinaca


Filtracija Ukrajinaca u regionu Mariupolj
Filtracija Ukrajinaca u regionu Mariupolj

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken optužio je Rusiju da je nasilno deportovala stotine hiljada Ukrajinaca iz oblasti koje kontroliše na istoku i jugu zemlje u Rusiju. Blinken je rekao da je oko 900.000 do 1,6 miliona ukrajinskih građana ispitano, pritvoreno i deportovano iz svojih domova u Rusiju, uključujući izolovana područja na Dalekom istoku, kroz operacije "filtracije".

Među njima je 260.000 dece od kojih su neka odvojena od svojih roditelja i stavljena u sirotišta da budu usvojena, dodao je on.

Ti programi prebacivanja izgleda da su dugoročno planirani i da su slične operacije sprovedene u drugim sukobima, uključujući u Čečeniji, rekao je on.

Uoči konferencije u Hagu o navodima o ratnim zločinima u Ukrajini državni sekretar SAD rekao je da Rusija sprovodi operaciju "filtriranja", premeštanjem na rusku teritoriju Ukrajinaca koji žive na istoku i na jugu zemlje, koji su pod kontrolom ruske vojske ili proruskih separatista.

On je u saopštenju od 13. jula pozvao Rusiju da prekine ove operacije, kojima se, kako je rekao, krše Ženevske konvencije. Blinken je rekao da je transfer i deportacija zaštićenih osoba "teško kršenje Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila i ratni zločin."

U operacijama "filtracije" razdvajaju se porodice, oduzimaju ukrajinski pasoši i izdaju ruske pasoše "u očiglednom naporu da se promeni demografski sastav delova Ukrajine", rekao je Blinken.

Ljudi koji su "filtrirani" uključuju Ukrajince za koje se smatra da su pretnja zbog njihove potencijalne pripadnosti ukrajinskoj vojsci, medijima, vladi i grupama civilnog društva, naveo je američki državni sekretar.

"Zato podržavamo napore ukrajinskih i međunarodnih vlasti za prikupljanje, dokumentovanje i očuvanje dokaza o zločinima", dodao je.

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom
XS
SM
MD
LG