Dostupni linkovi

Blinken putuje u Njemačku i Katar na sastanke o Afganistanu 


Američki državni sekretar Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken u nedelju će otputovati u Katar kako bi se susreo sa liderima ove zemlje i zahvalio im se na pomoći tokom evakuacije iz Afganistana, a potom će nastaviti u Njemačku kako bi održao ministarski sastanak.

Na konferenciji za novinare u State Departmentu 3. septembra Blinken je rekao da će se u Dohi sastati i sa Afganistancima kao i radnicima koji “non stop rade zaista herojski posao.”

Bivši ministar u Afganistanu raznosač hrane u Njemačkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Također će putovati u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj gdje će se sastati sa Afganistancima. Ministarski sastanak kojeg će Blinken voditi sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Heiko Maasom održat će se sa više od 20 zemalja koje su imale udjela u preseljenju kao smještaju Afganistanaca koji su evakuisani nakon što su 15. avgusta talibani preuzeli zemlju.

“Nastavljamo održavati kanale komunikacije sa talibanima o značajnim pitanjima”, rekao je Blinken.

Također je rekao da su u “stalnom kontaktu” sa Amerikancima koji se još uvijek nalaze u Afganistanu i koji žele napustiti zemlju. Kako je rekao Blinken, većina onih koji su ostali imaju dvojno državljanstvo i čije porodice žive u Afganistanu.

U dvije sedmice nakon što su talibani brzinom, koju niko nije predvidio, stigli do Kabula, Sjedinjene Države i savezničke države uspjele su evakuisati preko 123.000 ljudi iz ratom razorenog Afganistana.

Rok za povlačenje međunarodnih snaga bio je 31. avgusta kako ga je postavio američki predsjednik Joe Biden nakon što je prethodna administracija SAD-a potpisala sporazum sa talibanima.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG