Dostupni linkovi

Blinken kaže da SAD radi na sporazumu s Poljskom o slanju ratnih aviona Ukrajini


Ukrajinski borbeni avion tipa Su-27, decembar 2018.

Sjedinjene Države "aktivno rade" na sporazumu s Poljskom o slanju ratnih aviona Ukrajini, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken za vrijeme posjete Moldaviji.

"Nemoguće je govoriti o vremenskim odrednicama, ali mogu samo kazati da to gledamo vrlo, vrlo aktivno", rekao je Blinken novinarima.

Prema Binkenu, SAD je u vrlo aktivnim razgovorima s ukrajinskim zvaničnicima o posljednjoj procjeni njihovih potreba i dodao da rade na utvrđivanju šta SAD, njegovi saveznici i partneri mogu osigurati da ojačaju odbranu ukrajinskih snaga od ruske invazije.

"Sada aktivno gledamo na pitanje aviona koje bi Poljska mogla isporučiti Ukrajini i kako bismo mogli nadoknaditi ako Poljska odluči da obezbijedi te avione", rekao je Blinken.

Više američkih medija govorilo je o mogućem sporazumu SAD-a i Poljske o isporuci Varšave ratnih aviona iz sovjetske ere Ukrajini, u zamjenu za američke lovce F-16.

"Radimo sa Poljacima na tom pitanju i konsultujemo se s drugim saveznicima NATO-a", rekao je jedan zvaničnik Bijele kuće, kako su prenijeli Wall Street Journal i NBC.

Kijev poziva Zapad da mu pruži vojnu pomoć, uključujući avione da se bori protiv ruske invazije koja je 6. marta ušla 11. dan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posebno je pozvao istočnoevropske zemlje da mu isporuče avione ruske proizvodnje kojim Ukrajinci znaju upravljati.

Prema listu Wall Street Journal, koji se poziva na dvije osobe koje su učestovale u virtuelnom razgovoru Zelenskog sa članovima američkog Kongresa, ukrajinski predsjednik je tražio ratne avione kada ga je šef manjine u Senatu Mitch McConnell pitao šta mu treba.

U tom razgovoru Zelenski je tražio jačanje ekonomskih sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruske nafte i gasa. Međutim, Bijela kuća je za sada odbacila mogućnost zabrane uvoza ruskih energenata, strahujući od skoka cijena za američke potrošače koji su već pogođeni rekordnom inflacijom.

SAD je prošle sedmice objavio da će Ukrajini pružiti vojnu pomoć u vrijednosti od 350 miliona dolara, što je najviše u historiji SAD-a.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG