Dostupni linkovi

Blinken razgovarao s Konakovićem o ključnim reformama koje su potrebne BiH


Američki državni sekretar Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je 13. februara sa novim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine(BiH) Elmedinom Konakovićem i čestitao mu na novoj funkciji.

Blinken je na svom zvaničnom Twitter nalogu istakao kako je sa Konakovićem razgovarao o kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Američkih Država institucijama BiH i o tome kako unaprijediti bilateralne odnose dvije zemlje.

"Također smo razgovarali o ključnim reformama koje su potrebne kako bi BiH krenula naprijed na euroatlantskom putu", napisao je Blinken.

"Zahvalni smo našim američkim partnerima za njihovu snažnu posvećenost i zajednički angažman za mir, sigurnost i prosperitet", objavljeno je na Twitter nalogu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U obavještenju iz State Departmenta stoji da su Blinken i Konaković razgovarali o značaju euroatlantskih integracija za stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu, o tome kako ojačati bilateralnu saradnju, te o potrebi izdizanja iznad stranačke politike kako bi se obnovila efikasna, transparentna i odgovorna uprava.

Blinken je također naglasio važnost podrške Ukrajini suočenoj s brutalnim ratom Rusije i pomoći Turskoj i narodu Sirije nakon razornih zemljotresa.

XS
SM
MD
LG