Dostupni linkovi

Blinken na Bliskom istoku poručio da Izrael treba da pusti više pomoći za Gazu


Blinkena je u Rijadu dočekao direktor protokolarnih poslova Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije Mohammed Al-Ghamdi, Saudijska Arabija, 29. aprila 2024.
Blinkena je u Rijadu dočekao direktor protokolarnih poslova Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije Mohammed Al-Ghamdi, Saudijska Arabija, 29. aprila 2024.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Antony Blinken stigao je u ponedjeljak u Saudijsku Arabiju, prvu stanicu u širem putovanju na Bliskom istoku kako bi razgovarao sa zvaničnicima o upravljanju Gazom nakon završetka rata s Izraelom.

Obraćajući se ministrima inostranih poslova Savjeta za suradnju u Zalivu u Rijadu, Blinken je izjavio da Izrael i dalje "mora učiniti više da poveća priliv humanitarne pomoći u opkoljeni Pojas Gaze", prenijela je agencija Asošijeted Pres (AP).

Blinken je naveo da će iskoristiti turneju po Bliskom istoku, kako bi to predočio vlastima u Izraelu.

Ovo je Blinkenova sedma bliskoistočna turneja od početka rata između Izraela i Hamasa, palestinske organizacije koju SAD i Evropska unija smatraju terorističkom.

Prema njemu, najbolji način da se ublaži humanitarna katastrofa u Gazi bio bi "sklapanje sporazuma i prekidu vatre" koji bi omogućio oslobađanja talaca koje Hamas drži od 7. oktobra 2023.

Blinken je, međutim, ukazao da je trenutačno ključno da se poboljšaju uslovi u Gazi.

"Najefikasniji način da se reši humanitarna kriza u Gazi, da se ublaži patnja djece, žena i muškaraca i da se stvori prostor za pravednije i trajnije rješenje jeste da se primirje i taoci izvuku", rekao je Blinken.

On je izrazio nadu da će Hamas prihvatiti "izuzetno velikodušnu" ponudu Izraela koja podrazumijeva zasutavljanje ofanzive na Gazu u zamjeenu za oslobađanje talaca.

"Hamas ima pred sobom prijedlog Izraela koji je izuzetno velikodušan. Oni moraju da odluče - i moraju brzo da odluče. Nadam se da će donijeti ispravnu odluku", rekao je Blinken u Rijadu na Svetskom ekonomskom forumu, kom je također prisustvovao, prenijela je agencija AFP.

Najviši američki diplomata odlazi u Izrael kasnije ove sedmice, gdje se očekuje da će izvršiti pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da poduzme konkretne i opipljive korake koje je američki predsjednik Joe Biden zahtijevao ovog mjeseca kako bi poboljšao tešku humanitarnu situaciju u Gazi.

Očekuje se da će se Blinken u Rijadu sastati sa visokim saudijskim čelnicima i održati širi sastanak sa kolegama iz pet arapskih država - Katara, Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana - kako bi se nastavile diskusije o tome kako će izgledati upravljanje Pojasom Gaze nakon rata, prema jednom visokom zvaničniku State Departmenta.

Reuters piše i da se očekuje da će Blinken okupiti arapske zemlje sa evropskim državama i razgovarati o tome kako Evropa može pomoći naporima za obnovu male enklave, koja je u šestomjesečnom izraelskom bombardovanju svedena na pustoš.

Islamistički borci palestinske militantne grupe Hamas napali su Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši 253 taoca, prema izraelskim podacima.

Izrael je uzvratio tako što je uveo potpunu opsadu Gaze, a zatim pokrenuo zračni i kopneni napad u kojem je ubijeno više od 34.000 Palestinaca, kažu zdravstvene vlasti u Gazi kojom upravlja Hamas.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija označile su Hamas kao terorističku organizaciju.

Razgovori o obnovi i upravljanju Gazom traju mjesecima, a jasan mehanizam tek treba da se pojavi.

Sjedinjene Države se slažu s ciljem Izraela da Hamas mora biti iskorijenjen i da više ne može igrati ulogu u budućnosti Gaze, ali Washington ne želi da Izrael ponovo okupira Pojas.

Umjesto toga, tražila je strukturu koja će uključivati reformisanu palestinsku vlast uz podršku arapskih država.

Iz Rijada, Blinken će se uputiti u Jordan i Izrael, a fokus putovanja prebacit će se na napore da se poboljša užasna humanitarna situacija u Gazi.

U Ammanu, Blinken će se sastati s visokim jordanskim dužnosnicima i humanitarnim skupinama kako bi čuo o poboljšanjima i šta još treba učiniti, a onda će te povratne informacije prenijeti Izraelcima kasnije ove sedmice.

"(Blinken) će razgovarati o nedavnom povećanju humanitarne pomoći koja se isporučuje u Gazu i naglasiti važnost osiguranja održivosti tog povećanja", rekao je američki State Department u saopštenju u nedjelju.

Blinkenovo putovanje kako bi provjerio humanitarnu pomoć dolazi otprilike mjesec dana nakon što je uputio oštro upozorenje Netanyahuu, rekavši da bi se politika Washingtona mogla promijeniti ako Izrael ne poduzme korake za rješavanje problema civilne štete, humanitarne patnje i sigurnosti humanitarnih radnika.

Visoki američki dužnosnici posljednjih su sedmica pozdravili korake Izraela za poboljšanje humanitarne situacije, ali su u više navrata govorili da se mora učiniti više.

U telefonskom razgovoru u nedjelju s Netanyahuom, Biden je spomenuo izraelske pripreme za otvaranje novih graničnih prelaza ove sedmice prema sjevernom dijelu Gaze, gdje je rizik od gladi i dalje visok, prema saopštenju Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG