Dostupni linkovi

Blinken i Cameron pozvali američki Kongres da odobri pomoć Ukrajini


Američki državni sekretar Antony Blinken (desno) i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron na zajedničkoj konferenciji za novinare u State Departmentu u Washingtonu, 9. aprila 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken (desno) i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron na zajedničkoj konferenciji za novinare u State Departmentu u Washingtonu, 9. aprila 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvali su 9. aprila Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da odobri novu vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da je zaustavljeno financiranje kritično za sigurnost SAD, Evrope i svijeta.

Govoreći nakon sastanka u State Departmentu, Blinken je ponovio dugogodišnje pozive zastupnicima da deblokiraju pomoć koju je predsjednik SAD Joe Biden tražio mjesecima, dok je Cameron rekao da će isti argument iznijeti na sastancima na Capitol Hillu.

Cameron je posljednji dužnosnik strane vlade koji je pozvao američke zakonodavce da brzo djeluju kako bi odobrili pomoć, uslijed sve veće zabrinutosti zbog uloge Washingtona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je ranije da se situacija pogoršava i da bi se Ukrajina mogla suočiti s porazom u ratu koji je pokrenula Rusija, ukoliko brzo ne primi paket američke vojne pomoći od 60 milijardi dolara.

Zelenski je 7. aprila tokom videokonferencije s platformom za prikupljanje sredstava "United 24", rekao da bi "Ukrajini bilo teško ako ostane bez pomoći.

I State Department i Ministarstvo odbrane SAD traže od Kongresa da usvoji paket pomoći od 60 milijardi dolara koji je mjesecima u zastoju u američkom parlamentu zbog domaćih političkih sporenja.

Taj je paket prošao u Senatu sa 70 posto podrške u februaru, ali je blokiran u Zastupničkom domu. Lideri tog doma paket nisu stavili na glasanje, uglavnom zbog njihovog prigovora na dalje financiranje Ukrajine.

XS
SM
MD
LG