Dostupni linkovi

Bler: Odluka motivisana strahom od novog napada


U.K. -- Televisions show former Prime Minister Tony Blair giving evidence to the Iraq War Inquiry in a shop in London, 29Jan2010
U.K. -- Televisions show former Prime Minister Tony Blair giving evidence to the Iraq War Inquiry in a shop in London, 29Jan2010
Bivši britanski premjer Toni Bler od jutros javno svedoči povodom odluke da se britanske trupe pridruže američkim u invaziji na Irak 2003 godine. On je priznao da Sadam Husein nije bio najveća pretnja posle terorističkih napada 11. septembra.

Ispred zgrade u Londonu u kojoj bivši premijer svedoči o angažovanju Velike Britanije u ratu u Iraku, okupljeni demonstranti su uzvikivali "Toni Bler - ratni zločinac". Bler je ušao na zadnja vrata u zgradu pod snažnim obezbeđenjem.

On je priznao da Sadam Husein nije bio najveća pretnja posle terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001, ali se posle tog napada znatno promenila njegova procena rizika da teroristi dođu do oružja za masovno uništenje. On je rekao da je njegova sporna odluka da podrži američku invaziju na Irak 2003. godine bila motivisana strahom od novog, još smrtonosnijeg, terorističkog napada.
Ispred zgrade u Londonu u kojoj bivši premijer svedoči o angažovanju Velike Britanije u ratu u Iraku, okupljeni demonstranti su uzvikivali "Toni Bler - ratni zločinac"

Bler je rekao da je pre svega razmatrao da pošalje "apsolutno snažnu, jasnu i nepopustljivu poruku" da posle 11. septembra 2001. režimi koji razvijaju oružje za masovno uništenje moraju to da prestanu.

“Da se 11. septembar nije dogodio, naša procena rizika omogućila bi Sadamu bilo kakvu mogućnost za rekonstrukciju njegovog programa. U tom slučaju ništa ne bi bilo isto. Ali posle 11. septembra mnogo toga se promenilo. Promenio se naš pogled na stvari, a posebno dramatično se promenio američki pogled”, rekao je Bler.

ŠTETA I ZA LABURISTE

Predsedavjući Komisije za ispitivanje učešća Britanije u invaziji na Irak John Chilcot rekao je da ovo ispitivanje nije suđenje.

“Sustinsko pitanje za mnoge ljude koji su nam se obratili i pisali nam jeste: Zašto smo zaista napali Irak, zašto Sadam i zašto u martu 2003”, naveo je Chilcot.

"Pravo pitanje na koje treba odgovoriti jeste da li će Toni Bler na kraju biti izveden pred tribunal za ratne zločine u Hagu", rekao je Endrju Marej, predsedavajući koalicije "Zaustavite rat".

Blerovo svedočenje pred komisijom moglo bi da nanese štetu ne samo njemu lično, već i laburističkoj vladi premijera Brauna, koji je u vreme rata u Iraku bio ministar finansija.

"Ovaj dan je od ključnog značaja za njega, za britansku javnost i za britanski moralni autoritet u svetu", smatra Entoni Seldon, politički komentator i Blerov biograf.

Istraga će, najverovatnije, biti usmerena na opravdanja za rat koja je tadašnja vlada iznela britanskoj javnosti i, posebno, na dosije objavljen u septembru 2002. godine, u kojem je Bler tvrdio da su obaveštajne službe ustanovile da nema nikakve sumnje da Sadam poseduje oružje za masovno uništavanje. Uprkos međunarodnim potragama, takvo oružje nikada nije pronađeno u Iraku.
XS
SM
MD
LG