Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 14. novembra 2017.

Stefan Blagić, predsjednik pokreta ReStart Srpska iz Banjaluke, za ‘Zašto?’ objašnjava zašto je prethodnih sedmice došlo do eskalacije verbalnog rata između vlasti koju predvode predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata i opozicionog Saveza za promjene na čelu sa Srpskom demokratskom strankom.

  • Prepucavanja

Ovo je već izborna godina i svaka izborna godina u Bosni i Hercegovini je propraćena takvim dešavanjima tako da ni ova neće biti nikakav izuzetak, s tim što se može reći da su ta prepucavanja krenula nešto malo ranije.

U suštini radi se o klasičnim ‘spinovima’ pogotovo sa strane vlasti.

  • Demanti

U jednom trenutku se pojavila infomacija da je Sarajevo tražilo hapšenje Dodika, što je Ministarstvo pravde Srbije demantovalo.

Međutim, u Republici Srpskoj se fabrikovalo kao da jeste, naravno, što bi išlo na ruku Dodiku.

  • Snimak

S druge strane i opozicija je radila određene ‘spinove’ pa se pojavila informacija, odnosno oni su plasirali, informaciju o nekim crnim spiskovima.

Ta infomacija vezana za crne spiskove je bila tačno prije nekih godinu dana kada je jednom saboru SNSD-a procurio snimak gdje Dodik zaista to govori ali to nije bio slučaj unazad mjesec dana tako da ne možemo biti sigurni u te navode.

  • Realnost

Dakle, sve u svemu, ovo zaoštravanje odnosa između vlasti i opozicije u Republici Srpskoj je nešto što se očekuje u izbornoj godini i postaće samo intenzivnije.

Nažalost, javnost teško može da prepozna realnost od ‘spina’ i to je suštinski problem ali za to su zaduženi, na kraju krajeva, i mediji da razotkriju te fabrikacije.

  • Potezi

Da je opozicija bila sposobna da otkrije kriminal vlasti to bi uradila unazad tri-tri i po godine od kada su na vlasti na nivou BiH.

Kako stvari stoje, opozicija nije bila sposobna ni za razotkrivanje tog kriminala ali ni za neke konkretne poteze koje su mogli da urade unazad četiri godine.

  • Kupovina

Podsjetiću da je 2014. godine, neposredno nakon oktobarskih izbora, u javnosti procurio snimak premijerke Željke Cvijanović kako govori o kupovini poslanika sasvim otvoreno i tu se radilo o političkoj korupciji.

Tada, primjera radi, da je opozicija izvela narod na ulicu siguran sam da se to ne bi dozvolilo.

Ovako je ta kupovina poslanika samo aminovana tom inertnošću i anesteziranošću opozicije.

  • Pozicija

Imali smo još jednu veliku stvar krajem prošle godine kada je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojen zakon o akcizama, odnosno povećanju cijena goriva što predstavlja težak udar na standard i džep građana Bosne i Hercegovine.

Da je postojao neki konkretan plan kako to zaustaviti ili da je narod izašao na ulicu – to je bio poao opozicije da izvede narod na ulicu naravno – siguran sam da to ne bi tek tako lako prošlo.

Nažalost, čini se kao da je jedni i drugi da štite lagodnu poziciju u kojoj se nalaze tako da ni po anketama koje su izvršene u mjesecu novembru ne bi trebalo biti ikakvih značajnih promjena ni nakon oktobarskih izbora ove godine.

XS
SM
MD
LG