Dostupni linkovi

Blagić: Dodikov politikantski obračun s Mektićem


Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Stefan Blagić, lider pokreta Restart Srpska iz Banja Luke‚ za ‘Zašto?‘ objašnjava zbog čega predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku smeta ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je često kritikovao entitetske vlasti u tom entitetu i čiju smjenu, na zahtjev Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Damokratskog narodnog saveza, Predstavnički dom Parlamenta BiH u utorak nije želio ni razmatrati.

  • Pitanje krize

Oni formalno govore kako je Mektić najodgovorniji za ovu, takozvanu, migrantsku krizu.

Međutim, vrlo je jasno da ne može nijedan čovjek, pa bio on i ministar bezbjednosti, biti isključivi odgovorni za jednu takvu stvar.

Da ne pominjem da je i samo pitanje te migrantske krize jako upitno jer znamo, recimo, da je kroz Srbiju u doba kada je bilo najveće migrantsko kretanje prolazilo dnevno 20-30 hiljada migranata, i to je zaista predstavljalo migrantsku krizu, a ova danas nije ni kriza.

  • Izborna kampanja

S druge strne, Dragan Mektić je poznat u javnosti kao čovjek koji je najviše pričao o kriminalu i korupciji unutar institucija i Republike Srpske i BiH, a kriminalnoj hobotnici koja je u potpunosti obuzela ovu zemlju to nikako ne odgovara.

SNSD je na vlasti u ovoj zemlji 12 godina, oni se 12 godina u kontinuitetu nisu uspjeli izboriti sa kriminalom i korupcijom, štaviše čini se da su i kumovali tome i meni to najviše liči na obračun sa nekim ko najviše potencira problem kriminala i korupcije u ovoj zemlji.

Malo je i licemjerno pozivati na smjenu jednog ministra u izbornoj kampanji, ali izbori su za mjesec dana pa ćemo da vidimo šta će od svega toga da bude.

  • Dirigovana reforma

Također, treba istaći da, i pored iskrene borbe i umjesto nagrade za obračun sa kriminalom i korupcijom, nažalost nije bilo pravih rezulata, izuzev toga što je bio prvi koji je u javnost izašao sa nekim jasnim podacima koji govore da se kriminalna hobotnica upetljala i u pravosudne institucije.

A kada se kriminal upetlja u pravosudne institucije, veoma je teško, pogotovo u ovakvom političkom i pravosudnom sistemu kakav postoji u BiH, da se to iskorijeni.

Znamo da je pravosuđe u BiH potpuno nezavisno, i da je reforma koja je ovdje provedena i koja je dirigovana od strane stranaca, rekao bih, u potpunosti neuspješna, odnosno implementacija se pokazala kao neuspješna.

  • Razvoj privrede

Činjenica je da je Dragan Mektić uradio dosta toga, ali i da li je cjelokupna javmost, evo u Republici Srpskoj -- evo neki podaci dolaze -- zadovoljna?

Ne bih baš rekao da je u potpunosti zadovoljna.

Suštinski se Mektić nikako ne može optužiti da je imao neku ‘probosansku politiku’, ja gledam to kao da je imao profesionalnu politiku i pravio bih pandan sa (ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa) Mirkom Šarovićem, koji je također imao jedan super profesionalan, konstruktivan i nadasve učinkovit odnos koji je omogućio razvoj privrede u oba entiteta i čitavoj zemlji.

  • Šteta

Isto stvar je i sa Mektićem, on je radio po profesionalnim principima i ne može ga se optužiti da je podržavao niti jednu, niti drugu stranu.

To je čisto politikanstvo koje dolazi sa strane vladajućih partija u Republici Srpskoj i isključivo u svrhu ovog predizbornog perioda, i to je više nego jasno.

Ako pogledamo realno, navedite mi jednu stvar koju je bilo koji srpski ministar iz Savjeta ministara uradio na štetu srpskog a u korist bilo kojeg drugig naroda u BiH.

  • Javno djelovanje

Mektić je skretao pažnju kako na “Srbsku čast” ali i na neke druge ekstremne organizacije iz drugog entiteta, što je naravno u opisu njegovog posla.

Ne vidim da je djelovao pristarno ni u jednom trenutku i u tom operativnom dijelovanju je djelovao poptuno profesionalno.

Ipak treba odvojiti njegovo profesionalno djelovanje u operativno-logističkom smislu od njegovog javnog djelovanja, gdje nije bio u skladu sa svojim profesionalnim standardima.

  • Građenje institucija

Izbori će sve pokazati, i upkos izbornim malverzacijama koje će biti veoma rasprostranjene, ja sam siguran da će volja naroda biti pravično iskazana i da ova vlast u Repulici Srpskoj neće dočekati još jedan mandat, pogotovo nakon slučaja brutalnog ubistva Davida Dragićevića, gdje je vlast u potpunosti pokazala sve svoje manjkavosti i srozala institucije do maksimuma.

Dodik je sa retorikom o izdajnicima učinio dosta toga unazda 5-6 godina i uspio je ubijediti ogroman broj ljudi da to zaista jesu neke Soroševe organizacije, Soroševi ljudi, strani plaćenici i tako dalje.

Međutim kada je to isto pokušao da uradi sa ovim slučajem Davida Dragićevića, tu je vlast potpuno omanula i više niko normalan nije vjerovao u tu priču da je jedan čovjek kojem je dijeto ubijeno na pravdi Bioga sada plaćen od nekavog Soroša da ruši institucije Republike Srpske.

Institucije Republike Srspke su već odavna srušene, njih valja od oktobra iznova graditi i obezbijediti profesionalan standardizovan sistem za sve građane u ovom entitetu, ali, na kraju krajeva, i u čitavoj zemlji.

XS
SM
MD
LG