Dostupni linkovi

Blage kazne ili sloboda za napadače


Sa prvog Prajda u Podgorici, oktobar 2014.
Nakon gotovo dvije godine od napada na autore video spota 'Mi smo dio ekipe', koji promoviše prava LGBT manjine u Crnoj Gori, Osnovni sud u Podgorici osudio je na tri mjeseca zatvora Nikolu Ražnatovića, dok je članove navijačke grupe Varvari oslobodio optužbi da su fizički napali reditelja Danila Marunovića, glumca u spotu Todora Vujoševića i novinara Mirka Boškovića.

Oštećeni kažu da je takva presuda poražavajuća za crnogorsko pravosuđe i da otvara vrata za neko novo nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice i svima koji je podržavaju.

Blaga kazna za jednog i sloboda za ostale napadače na reditelja, glumca i novinara šalje poruku da je nasilje ne samo nad LGBT osobama nego i onima koji ih podržavaju gotovo nekažnjivo u Crnoj Gori.

Spotom „Mi smo dio ekipe”, koji promoviše prava ljudi drugačije seksualne orijentacije, provokacijom u vidu prvog, javnog, homoseksualnog poljupca, reditelj Danilo Marunović se zamjerio homofobima, crkvi...zbog čega je pretučen. Evo kako je prokomentarisao odluku sutkinje Jelene Perović:
Danilo Marunović
Danilo Marunović
“Ovakva presuda je čini mi se jasna poruka svim ljudima koji žele da se na profesionalan ili ličan način obračunavaju sa nečim što su neke boljke našeg društva da ne očekuju neku pomoć ili podršku od institucija već da se privatno brane i bore sredstvima koja su im na raspolaganju. To Crnu Goru svodi na nivo neke polucivilizovane države. Vjerujem da neću zvučati pretenciozno ako to kažem jer uzimam u obzir sve ono što se desilo meeni i mojim drugovima u proteklih 2 godine od kada je izašao spot 'Mi smo dio ekipe'", konstatovao je Marunović.

Crtanje mete

Iako nepravosnažna, ovakva presuda je zapravo crtanje mete na svakom pojedincu koji se drzne da promoviše ili podrži prava jedne manjine, u ovom slučaju LGBT manjine, kaže za RSE direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Uljarević se nada da će konačna presuda protiv napadača na Marunovića, Vujoševića i Boškovića ipak biti drugačija od one koju je donio Osnovni sud u prvostepenom postupku:
Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
“Na jednom nivou vlasti ove države šalju poruku da se bore protiv diskriminacije, netolerancije, nasilja, a sa druge strane imamo pravosudne organe koji svojim presudama zapravo osnažuju kulturu nasilja. Ovakva presuda ohrabruje sve nasilnike da na taj način demonstriraju svoju moć, stavove i zalaganja i da sve što je drugost nasilnim putem pokušavaju da spriječe. To je naravno neprihvatljivo. Mislim da je sutkinja trebalo da ima više senzibiliteta za ovaj slučaj“, kaže Uljarević.

U LGBT Forumu Progres kažu da je problem na strani tužioca koji ne kvalifikuje na pravi način krivična djela protiv pripadnika LGBT zajednice i onih koji ih podržavaju. U konkretnim situacijama crnogorski tužiocu ignorišu krivično djelo zločina iz mržnje, kaže direktor Progresa Stevan Milivojević:

“Tužioci su ti koji pravilno treba da kvalifikuju samo djelo jer ukoliko se ostaje na nivou prekršaja ili krivičnog djela ali ne zločina iz mržnje, mi onda imamo veliki problem. 31. jula donesene su izmjene i dopune Krivičnog zakonika i stavljene su kao osnove za otežavajuće okolnosti seksualna orijentacija i rodni identitet. To svakako nijesmo vidjeli da se koristi u praksi kao otežavajuća okolnost. Svi slučajevi na kojima smo mi radili a njih je jako mnogo dokazuju da se u stvari taj zakon ne koristi. Mi to u LGBT Forumu Progres vidimo kao ogroman propust i kao ogroman problem“, naglašava Milivojević.

Podsjetimo, Danilo Marunović, režiser spota “Mi smo dio ekipe”, Todor Vujošević glumac i novinar RTCG Mirko Bošković, pretučeni su početkom septembra 2012. godine u centru Podgorice kada su se vraćali sa koncerta.

Tada su predstavnici NVO ocijenili da se radi o nasilju iz mržnje, u kojem je jedina krivica žrtava što su svojim profesionalnim radom pokušali pomoći razvoj kulture tolerancije.

No nasilje nad ekipom video spota ni nakon napada iz 2012 nije prestalo već su od tada do danas bili izloženi napadima za koje javnost ne zna, kaže Danilo Marunović i najavljuje krivične prijave protiv osoba čiji identitet im je poznat:

“Mi ćemo saopštiti javnosti njihova imena do kojih smo inače došli u našoj privatnoj istrazio kao što smo uostalom došli i za ove osobe kojima se sudilo. Tako da ćemo mi i dalje insisitirati na tome da ta pitanja rješavaju institucije sistema i vjerovati da će se ovaj postupak završiti u jednom korektnom tonu i u korist zdravog razuma“, zaključuje Marunović.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG