Dostupni linkovi

Bjeloruske vlasti šute o istrazi napada u metrou


Osoba na snimku označena kao osumnjičeni za napad u metrou u Minsku 11. aprila 2011.
Osoba na snimku označena kao osumnjičeni za napad u metrou u Minsku 11. aprila 2011.
Piše: Robert Coalson (Priredila: Mirjana Rakela)

Vlasti u Bjelorusiji i dalje šute o identitetu uhapšenih koji se dovode u vezi s napadom u gradskom metrou u Minsku 11. aprila kada je poginulo 13 ljudi. Saznaje se tek da su iz grada Vitsebska i da su priznali zločin.

Međutim, ruski internet portali otkrivaju identitet trojice uhapšenih. Novinari bjeloruskog servisa bili su u zgradi u kojoj su živjeli uhapšeni, te razgovarali sa susjedima i rođacima jednog od uhapšenih.

Zgrada osumnjičenih za napad u metrou
Još uvijek je nejasno koliko je ljudi uhapšeno, da li četvorica muškaraca i jedna žena, ili tri muškarca i jedna žena. Bjeloruske vlasti zabranile su objavljivanje identiteta uhapšenih. Samo je rečeno da su svi iz grada na sjeverozapadu Bjelorusije Vitsebska i da su svi živjeli u istom dijelu grada, čak u istoj zgradi.

Međutim, internet portali u Rusiji objavili su imena osumnjičenih. To je 25 –togodišnji Dzimitry Kanavalau, njegov vršnjak Ulad Kavalyou, i dvije godine mlađi Ilje Kolosov.

Ruski website utro.ru javlja da je Kolosov uhapšen u svom stanu pod sumnjom da je pomogao Kanavalau i Kavalyou sastaviti eksplozivnu napravu i izraditi plan napada.

Dužnosnici u Bjelorusiji nisu komentirali napise ruskih medija. Alyaksandr Antanovich, glasnogovornik KGB-u Minsku samo je kazao da oni niti mogu potvrditi, a niti negirati medijske izvještaje.

Antonovich je ponovio ranija službena upozorenja o zabrani širenja "glasina".

"Mjesto zločina"

Kolege iz bjeloruskog servisa javljaju da su policajci u civilu raspoređeni oko bloka zgrada u kojima su živjeli uhapšeni, te da je dopušteno kretanje samo stanarima.

Majka Ulada Kavalyou, jednog od uhapšenih, nije ništa željela komentirati, ali je istaknula da mediji iznose samo prljavštinu.

“Nitko mi ništa nije rekao. Znam isto koliko i vi. Ali, što vam je potrebno sve ovo? Vi samo uništavate naše živote. Ionako nećete pisati istinu”, kazala je ona.
Podrum u kojem se navodno pripremao napad

Prethodno su bjeloruski dužnosnici tvrdili da su uhapšeni izradili eksplozivnu napravu u podrumu zgrade u kojoj su živjeli. No, za divno čudo policija ne čuva podrum, a pojedini mještani čak tvrde da ga policija nije ni pretražila.

Jedan od stanovnika zgrade ovako opisuje “mjesto zločina”.

“Samo Bog zna kakav je to podrum. Strašno smrdi, pun je vlage. Želite li se tamo zadržati sat vremena potrebna vam je gas-maska. Nema ni struje. Kada idete dolje morate sa sobom ponjeti nekakvu lampu. Podrum je zapravo podijeljen na manje ostave, veličine dva za dva metra. Kakav se laboratorij tamo može napraviti?,"
kazao je on.

Predstavnici režima saopćili su da su dvojica uhapšenih priznali, ne samo postavljanje bombe u podzemnoj željeznici u Minsku, već i druga dva napada, 2005. i 2008.
Službene optužbe trebale bi biti podignute 23. aprila.
XS
SM
MD
LG