Dostupni linkovi

Kolja Lukašenka - Moj tata diktator


Predsjednik Aleksandar Lukašenka i njegov sin Kolja, 21. siječanj 2011.
Predsjednik Aleksandar Lukašenka i njegov sin Kolja, 21. siječanj 2011.
Piše: Daisy Sindelar, priredila: Mirjana Rakela

Susreo se s papom, obavio inspekciju vojske, pred ruskim predsjednikom igrao se pozlaćenim pištoljem.

Malo previše za jednog šestogodišnjaka. No, on nije običan dječak, već sin bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka. Ime mu je Mikalaj, no svi ga od milja zovu Kolja.

O pomalo neobičnom odnosu oca i sina.

Šestogodišnji plavokosi dječak Kolja gotovo je redovito na ekranima bjeloruske televizije. Naravno, u pratnji oca dok on obavlja svoje predsjedničke dužnosti.

Kolja je pratio oca tokom izborne kampanje, uključujući i dolazak na glasačko mjesto u decembru prošle godine.

Upravo je tada Lukašenka ponosno govorio kako ga je sin nagovorio da glasa za samoga sebe.
Kolja je pratio oca tokom izborne kampanje, uključujući i dolazak na glasačko mjesto u decembru prošle godine.

„To sam učinio prvi put u mojoj političkoj karijeri“, kazao je čovjek koji je na spornim izborima osigurao sebi i četvrti predsjednički mandat, a nakon toga se žestoko obračunao s prosvjednicima, zatvorio više od 700 ljudi, među kojima i svoje protukandidate.

Posljednji evropski diktator u bjeloruskoj javnosti njeguje sliku dobrog oca, a Kolja mu je istinski miljenik.

Pedesetšestogodišnji Lukašenka ima dva odrasla sina, Viktara i Dmitrya, s ženom Halynom koja je nestala iz javnosti.

Kolja je plod veze sa bivšom osobnom doktoricom Irinom Abelskayom. Bila je to jedina istinska ljubav diktatorova života, kaže politički analitičar Uladzimir Padhol.

"Lukašenka je vrlo osamljena osoba. Sam se distacirao od svih, jer je svakoga boji. Nikome ne vjreuje. Čak i starije sinove vidi kao protivnike koji ga žele zbaciti s vlasti. Kolja je jedan vrsta psihološke zamjene za njegovu osamljenost. Dječak ga voli, a on mu vjeruje. Uostalom, mali dječak mu ne može biti nikakva prijetnja", ističe Padhol.

Od predsjednika Amerika do predsjednika Rusije


Bjeloruski političari inače tradicionalno kriju svoje obitelji od javnosti. Za postojanje Kolye prvi put se saznalo kada mu je bilo dvije godine.

Od tada dječak ima takav dnevni raspored koji bi i iskusne diplomate oborio s nogu.

Sudjelovao je u razgovoru s armenskim predsjednikom. Obučen u vojnu uniformu obavio je inspekciju bjeloruske vojske, a zajedno s ocem posjetio je i papu u Vatican.

Kada se pojavljuje na televiziji nemoguće ga je vidjeti kako priča ili se igra s drugom djecom.

No, s vremena na vrijeme na vidjelo izađu neke zanimljivosti. Primjerice tokom Majske parade, vidjelo se kako se Kolja igra s novim iPhonom.

Poznato je da je alergičan na čokoladu. U jednom drugom slučaju, otac ga je nježno podsjetio da treba zahvaliti ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu za pozlaćeni pištolj.


(Fotogalerija: Otac i sin - Neobično djetinjstv​o Kolje Lukašenka)

Na mnogim snimkama, poput onih, kada je sjedio na krilu svoga oca dok je ovaj razgovarao s Serzom Sarkasianom, predsjednikom Armenije, vidi se da je Kolja jedno mirno, dobro odgojeno, iako pomalo nesigurno dijete.

Aleksandra Dynko, bjeloruska novinarka, kaže da se zapravo o Kolji malo zna. U javnosti se češće govori o ocu koji poput samohrane majke podiže dijete.

"Muškarac s malim dijetom izgleda veliko i snažno, a kao otac izaziva poštovanje. Lukašenka zapravo koristi malog dječaka kako bi pokazao svoju ljudsku stranu. Tepa mu „ mališa“ i priča o tome kako su proveli novogodišnje praznike, kako su gledali predsjedničku debatu na televiziji tokom izborne kampanje. Tako se zapravo predstavlja predsjednik u javnosti. Nitko ne mari za dobro dijetata“
, upozorava novinarka.

Nedavno je Kolja pratio oca na predsjedničku inaguraciju. Nosio je odijelo slično očevu.

Držeći Kolju za ruku, dvojica muškaraca su išli prema inauguracijskom mjestu. Onda su se razdovjili. Dječak je zauzeo svoje mjesto u publici, a Lukašenka je nastavio put prema pozornici gdje je položio predsjedničku zakletvu.

Diktator zloupotrebljava sina

Zapadni analitičari vjeruju da Lukašenka ne štedi sredstva da bi osigurao svoj opstanak na vlasti, krade na izborima, a s opozicijom se žestoko obračunava.

Na spominjanje da odgaja Kolju kao svoga naslijednika, samo vrti glavom. Prijenos dinastičkih ovlasti s oca na sina uglavnom su poznata u centralno azijskim zemljama.

Primjerice azerbedjanski predsjednik Ilham Aliyev naslijedio je svoga oca Heydara 2003. godine.

Čak i oni vrli bliski Lukašenku nisu mnogo oduševljeni njegovim odnosom prema sinu.

Valery Karbalevich, autor Lukašenkove biografije "Politički portret" kaže da su savjetnici upozorili predsjednika da se što manje pojavljuje s Kolyom u javnosti.

"Javnost negativno reagira kada se dječak pojavi s ocem na televiziji. S marketinškog stajališta, dječak je više minus nego plus za Lukašenka", smatra Karbalevich.
Stručnjaci smatraju da je Lukašenkov odnos prema dječaku prilično čudan, zbunjujući, pa su neki dječji psiholozi prilično zabrinuti.

Ljubav prema Kolji nije poboljšao odnos Lukašenka prema ostaloj djeci u Bjelorusiji.

Izazvao je priličan gnjev kada je zaprijetio da će oduzeti baki i djedu trogodišnjeg sina predsjedničkog kandidata Anderya Sannikova i njegove supruge novinarek Irene Khalipe, koji su bili u zatvoru nakon decembarskih prosvjeda u Minsku.

Stručnjaci smatraju da je Lukašenkov odnos prema dječaku prilično čudan, zbunjujući, pa su neki dječji psiholozi prilično zabrinuti.

Sondra Smith Adcock, znanstvenicna na sveučilištu Florida, ističe da je očito da je Kolja usamljeno dijete, izolirano od ostale djece.

No, nema dvojbe da ga vlastiti otac zloupotrebljava kako bi ostvario određene političke ciljeve.

"Dijete je Lukašenku jedna vrsta štita. On očito smatra da time što pored sebe ima lijepo dijete, to isitodobno njega pokazuje kao odgovornog i nježnog oca, kojeg će i narod voljeti. Koristiti ovako svoje djete je za mene tužno. Očito je da se i Lukašenka plaši svega, uostalom kao i njegov mali sin", smatra ova znanstvenica.
XS
SM
MD
LG