Dostupni linkovi

Bjelorusija zabranila medijsku kompaniju Tut.by nakon što je označila 'ekstremističkom'


Vrhovni privredni sud u Minsku
Vrhovni privredni sud u Minsku

Sud u Minsku proglasio je kompaniju Tut.by Media "ekstremističkom" i zabranio njeno poslovanje u Bjelorusiji dok se nastavlja obračun sa nezavisnim medijima i novinarima.

Vrhovni sud Bjelorusije saopštio je 14. juna da odluka Ekonomskog suda u Minsku stupa na snagu odmah. U njemu nisu navedeni razlozi za odluku suda.

Prošlog avgusta, bjeloruske vlasti blokirale su novinsku kuću tut.by i medijsku stranicu zerkalo.io -- oba u vlasništvu matične kompanije Tut.by Media, koja je također zamrznula bankovne račune kompanije i pritvorila određeni broj zaposlenih zbog navodna utaje poreza.

Bjelorusija - Uredništvo TUT.BY, Minsk, april 2021.
Bjelorusija - Uredništvo TUT.BY, Minsk, april 2021.

Tut.by je bila jedna od najistaknutijih web stranica koja je izvještavala o gušenju protesta nakon što su osporavani predsjednički izbori u augustu 2020. dali autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku šesti mandat uprkos raširenim optužbama za prevaru.

Prognani bjeloruski hor: 'Pjesma je naše oružje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

Bjeloruske vlasti zatvorile su nekoliko medijskih kuća, uključujući televizijski kanal Belsat koji finansira Poljska, popularni list Naša Niva, ured RSE/RL u Minsku i desetine regionalnih publikacija zbog nezavisnog izvještavanja o Lukašenkovom režimu.

XS
SM
MD
LG