Dostupni linkovi

Student u Bjelorusiji dobio četiri godine zatvora zbog bloga o protestima


Protesti u Minsku nakon izbora 2020. godine
Protesti u Minsku nakon izbora 2020. godine

Sud u Minsku osudio je studenta Bjeloruskog državnog medicinskog univerziteta na četiri godine zatvora zbog izvještavanja o antivladinim protestima na društvenim mrežama.

Ova presuda dolazi u vrijeme dok autoritarni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nastavlja brutalni obračun sa onima koji se ne slažu sa rezultatima spornih predsjedničkih izbora iz avgusta 2020. Na izborima je Lukašenko dobio šesti uzastopni mandat uprkos tvrdnjama opozicije da je osvojila glasanje.

Gradski sud u Minsku je 16. novembra osudio dvadesetjednogodišnjeg Vladislava Martsinoviča zbog navodnog "javnog pozivanja na aktivnosti čiji je cilj nanošenje štete nacionalnoj sigurnosti", saopštio je centar za ljudska prava Vjasna (Proljeće).

Optužba je proizašla iz Martsinovičevih onlajn aktivnosti u jesen 2020, odnosno njegovog stvaranja kanala "Bele haljine" na društvenoj medijskoj platformi Telegram, preko koje je pratio proteste protiv zvaničnih rezultata predsedničkih izbora.

Martsinovič, koji je uhapšen u novembru prošle godine, prvobitno je odbacio optužbu, ali je u septembru pristao da prizna krivicu. Mnogi vjeruju da je priznao pod prisilom, dok grupe za ljudska prava u Bjelorusiji smatraju Martsinoviča političkim zatvorenikom.

Bjelorusija: Strašnije je živjeti u strahu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Bjeloruske vlasti proglasile su stotine Telegram kanala i četovanja "ekstremističkim" otkako su Bjelorusiju zahvatili protesti.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Kanada i druge zemlje odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Bjelorusije i uvele su sankcije protiv njega i nekoliko visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na neregularne predsjedničke izbore u avgustu 2020. godine.

Višemjesečni protesti nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji prošle godine postali su najveća i najupornija demonstracija protivljenja Lukašenkovoj vladavini.

Desetine hiljada ljudi uhapšeno je u akciji koja je ostavila veći dio opozicionog rukovodstva u egzilu ili zatvoru. Nekoliko demonstranata ubijeno je u nasilju, a neke organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici sigurnosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.

Lukašenko je porekao bilo kakvu nepravdu u vezi s izborima i odbija da pregovara s opozicijom o odstupanju ili održavanju novih izbora. Na vlasti je 26 godina.

XS
SM
MD
LG