Dostupni linkovi

Bivši trener bjeloruske atletičarke suspendovan na pet godina


Yury Maisevich
Yury Maisevich

Yury Maisevich, bivši trener bjeloruske atletičarke Kristine Tsimanouskaya, suspendovan je iz sporta na pet godina od strane Jedinice za atletski integritet (NJIA), koja je istraživala navode da je trenerski tim Tsimanouskaye pokušao da je prisili da se vrati kući tokom Olimpijade u Tokiju 2021, nakon što ih je kritikovala.

Maisevich je preduzeo radnje koje "očigledno vrijeđaju dostojanstvo sportiste" i predstavljaju povredu dužnosti, navodi NJIA u saopštenju od 28. februara.

Tsimanouskaya, koja sada predstavlja Poljsku na međunarodnom takmičenju, rekla je da je nasilno odvedena na aerodrom nakon što je odbila da posluša naređenja tima tokom Olimpijskih igara 2021.

Tsimanouskaya je sa suprugom prebjegla u Poljsku 2021.

Teška situacija 26-godišnje sportistkinje dospjela je na naslovne strane sa Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju i skrenula pažnju međunarodne javnosti na represiju u Bjelorusiji, godinu dana nakon što su izbili protesti kada je lider Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu na spornim predsjedničkim izborima u augustu 2020.

Nekoliko demonstranata je ubijeno, a hiljade uhapšeno tokom masovnih protesta koji su zahtijevali Lukašenkovu ostavku.

Godine 2021. Lukašenkov sin Viktor preuzeo je od svog oca vodstvo Bjeloruskog nacionalnog olimpijskog komiteta, odluku koju Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije priznao.

Takođe, u augustu 2021. godine, trener rukometnog kluba Vitsyaz iz Minska, Kanstancin Yakauleu, pobjegao je u Ukrajinu nekoliko nedelja nakon što je odslužio 15 dana zatvora zbog učešća u antivladinim protestima.

Bjeloruska atletičarka Yana Maksimava i njen suprug Andrey Krauchanka, osvajač olimpijske medalje, tada su objavili da su odlučili da ostanu u Njemačkoj sa svojim djetetom, zbog represije u Bjelorusiji.

XS
SM
MD
LG