Dostupni linkovi

Preminuo prvi predsjednik nezavisne Bjelorusije Stanislav Šuškevič


Stanislav Šuškevič u svom domu u Minsku, decembar 2018.

Prvi predsjednik nezavisne Bjelorusije nakon odvajanja od Sovjetskog Saveza, Stanislav Šuškevič umro je u 87. godini, saopštila je 4. maja njegova supruga. Preminuo je u bolnici od komplikacija izazvanih COVID-om 19.

Stanislav Šuškevič bio je prvi predsjednik nezavisne Bjelorusije i jedan od trojice lidera koji su u decembru 1991. potpisali dogovor kojim je proglašeno da je SSSR prestao da postoji. Šuškevič je bio oponent sadašnjeg predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Predsjednici sovjetske Rusije, Belorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Stanislav Šuškevič i Leonid Kravčuk, su 8. decembra 1991. potpisali sporazum o razlazu SSSR-a, čime je njegov poslednji lider Mihail Gorbačov bio primoran na ostavku i time potpisao kraj sovjetske ere.

Međutim već 1994. Šuškeviča su poslanici primorali da napusti funkciju, pošto je zajedno sa drugim visokim zvaničnicima bio optužen za korupciju u izvještaju tadašnjeg vođe parlamentarne komisije protiv korupcije, Aleksandra Lukašenka.

Nekoliko mjeseci kasnije Lukašenko je pobijedio na izborima Šuškeviča i druge predsjedničke kandidate.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa 2016., Šuškevič je rekao da su trojica lidera postupila ispravno, tvrdeći da se Sovjetski Savez u suštini raspao nakon neuspjelog tvrdolinijaškog puča protiv Gorbačova u avgustu 1991. i da je Belaveški sporazum izbjegao "Jugoslavenski scenario", što je bila referenca na ratove koji su poharali bivšu multietničku balkansku zemlju 1990-ih.

XS
SM
MD
LG