Dostupni linkovi

Bjeloruski nobelovac Bjaljacki osuđen na deset godina zatvora


Nobelovac Aleš Bjaljacki, suosnivač Vjasne, grupe za ljudska prava tokom saslušanja u Minsku u januaru
Nobelovac Aleš Bjaljacki, suosnivač Vjasne, grupe za ljudska prava tokom saslušanja u Minsku u januaru

Bjeloruski nobelovac Aleš Bjaljacki osuđen je na 10 godina zatvora na sudu u Minsku zbog navodnih finansijskih malverzacija.

On je za optužbe rekao da su politički motivisane.

Na suđenju 13. februara Bjaljacki je rekao sudu u Minsku da je slučaj politički motivisan od samog početka pošto su istražioci trebali da ispune zadatak kako bi zatvorili branioce ljudskih prava "po svaku cijenu".

Bjaljacki je takođe rekao da su izvještaji državnih medija o Vjasni, grupi za ljudska prava čiji je suosnivač, i njenom radu bili vrlo pristrani i primijetio da je jedan od četvorice advokata koji su ga branili tokom 18 mjeseci od otvaranja slučaja bio u zatvoru osam godina, dok su dvojici drugih oduzete dozvole za rad.

"Ovaj pritisak bez presedana nametnut adokatima pokazuje u kakvim opasnim okolnostima moraju braniti svoje klijente", rekao je Bjaljacki.

Bjaljatci je dodao da je situacija u zemlji od spornih predsjedničkih izbora u avgustu 2020. bila praćena stalnim masovnim gušenjem neslaganja, branioca prava, novinara i demokratskih institucija i dalje dramatična.

Bjelorusija "treba široki građanski dijalog usmjeren na nacionalno pomirenje", rekao je

Bjeloruski aktivista za ljudska prava Aleš Bjaljacki, ruska organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode osvojili su 2022. Nobelovu nagradu za mir.

XS
SM
MD
LG