Dostupni linkovi

Bizarna zabava mladih: Izrežirane otmice


Nova bizarna zabava mladih je već dva puta alarmirala policiju u Novom Sadu. Reč je o isceniranim otmicama koje se snimaju i nakon toga učesnici akcije video snimke dele na popularnim internet stranicama. Zbog nesvakidašnje šale, policija je svaki put nakon dojave blokirala grad.

„Ja ovo upšte ne osuđujem, prosto mislim da su samo hteli da se šale i da budu popularniji u društvu“, ovako objašnjava Dina poteze svojih vršnjaka.

Kako ova devetnaestogodišnjakinja kaže, šale su uvek postojale i ovo društvo ima veće poteškoće od ovih isceniranih otmica.

Ipak, policija misli drugačije. Novosadski čuvari reda od juna su dva puta dobili dojavu građana koji su bili svedoci otmice. Akteri ovih događaja su odglumili i snimili čitav proces, zatim su snimke postavili na Youtube. U oba slučaja policija je blokirala grad i ubrzo uhvatila "glumce" koji su uglavnom bili mladi između 18 i 21 godine.

Psiholog Aleksandar Šibul kaže za Radio Slobodna Evropa da je osnovni problem u tome što kod mladih toga uzrasta još nije u potpunosti razvijena svest o posledicama ovakvih šala.

„Mladi su skloni rizika. Prosto zahvaljujući takvim momentima i opstajemo kao civilizacija, to je jedna evoluciona karakteristika. Sa druge strane ponašanje u grupi, želja da budu popularni u grupi je jedan dodatni aspekt. Druga stvar je nerazvijenost sposobnosti mozga da proceni posledice delovanja ili ne delovanja“, objašnjava psiholog.

Sociološkinja Miljana Vorkapić Viček smatra da je za ovakve bizarne šale delom odgovoran i stil života, jer je potreba za adrenalinom i uzbuđenjem sve veća.

„Potreba mladih za nekim novim uzbuđenjima da kažemo adrenalinom utiču na to da oni iznalaze nove zabave, pa očigledno je da i ovakve stvari mogu da budu te nove zabave“, smatra sociološkinja.

Šibul kaže da su šale uvek postojale, ali danas je internet proširio „naše ulice“ i „naše krajeve“, pa se takve informacije brže šire.

„Svakako da su mladi uvek bili skloni nekim takvim akcijama, ali eto sada i šira javnost mođe da čuje za ovakve akcije. U ptiuanju je sada mogučnost da se za tako nešto čuju ne samo u našim ulicama i našim krajevima“, smatra on.

Bilo kako bilo, naši sagovornici su jednoglasni kada je reč o reakciji građana: u svim sličnim situacijama neophodno je javiti slučaj policiji.

XS
SM
MD
LG