Dostupni linkovi

Građani upozoreni da ne zloupotrebljavaju šengen


Gužve na šalterima za izdavanje biometrijskih pasoša, Sarajevo, novembar 2010
Građanima BiH od 15. decembra neće biti potrebna viza za ulazak u zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske. Uz važeći biometrijski pasoš bh. građani mogu bez viza putovati i u Švajcarsku, Norvešku i Island. Oni sa starim pasošem mogu putovati u zemlje Šengena jedino ako imaju važeću vizu.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović upozorio je bh. građane u petak, na početku javne kampanje informisanja, da ne zloupotrebljavaju odluku EU o dodjeli bezviznog režima

Najavljujući početak javne kampanje informisanja bh. građana o viznoj liberalizaciji, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti, podsjetio je da bezvizni režim važi isključivo za kratkročna putovanja. Bh. građani nemaju pravo trajnog boravaka ni zaposlenja u bilo kojoj zemlji Šengena.

„Građani BiH mogu ukupno provesti 180 dana u zemljama Šengena, i to po 90 dana u svakom polugodištu. Boravak građana BiH u zemljama Šengena duži od 90 dana bez vize, odnosno važeće radne i boravišne dozvole, je ilegalan i može rezultirati čak i trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena“, naglasio je Ahmetović.

Za boravke duže od 90 dana bh. građani će se morati obratiti ambasadama zemalja EU. Ahmetović je upozorio da svaki pokušaj zloupotrebe putovanja u zemlje EU neće biti dopušten, prije svih kada je u pitanju mogućnost dobijanja azila.

„Zahtjev za azil u zemljama EU neće se uopšte razmatrati i ovakvevrste zahtjeva će predstavljati problem i za građane BiH. Još jedan apel za sve one koji u narednom periodu putuju u Evorpsku uniju – da ne zloupotrebljavaju odluku EU o dodjeli bezviznog režima za građane BiH“
, upozorio je ministar.

Prvi korak kampanje javnog informisanja bh. građana o viznoj liberalizaciji već je urađen – 100 hiljada informativnih letaka je dostavljeno Agenciji za identifikacione dokumente.

„Ovaj informativni materijal će biti stavljen u svaki pojedinačni biometrijski pasoš koji bude izdat u narednom periodu. Na taj način svaki građanin će već uz pasoš dobiti sve osnovne informacije o zemljama u koje može putovati bez vize“
, pojasnio je Ahmetović.

Agenciji za identifikacione dokumente dostavljeni su i informativni posteri, koji će biti postavljeni na svim mjestima gdje se izdaju pasoši.

Od 22. novemra bh. građani će osnovne informacije dobijati putem RTV poruka, a od 29. novembra biće predstavljene u dnevnim novinama.

Sve informacije tokom ove kampanje građani će moći naći i na web stranicima Ministarstva sigurnosti, Delegacije EU u BiH, kao i na web stranicima ambasada zemalja Evropske unije u BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.
XS
SM
MD
LG