Dostupni linkovi

Bivši šef diplomacije Granić započeo svjedočenje


Sa početka suđenja Ivi Sanaderu, novembar 2011.
Sa početka suđenja Ivi Sanaderu, novembar 2011.
Sat vremena prije zakazanog ročišta na suđenju Ivi Sanaderu, netko je u petak telefonom dojavio kako je u zgradi Županijskog suda u središtu Zagreba – bomba.

Na sreću, dojava je bila lažna, kaže za naš radio policijski službenik za odnose s javnošću u Policijskoj upravi Zagreb Zlatko Ancić.

“Danas ujutro oko 8.30 zaprimili smo anonimnu dojavu da je postavljena eksplozivna naprava u prostorijama zagrebačkog Županijskog suda. Provedenim protueksplozijskim pregledom na sreću eksplozivna naprava nije pronađena, a za anonimnim dojaviteljem intenzivno tragamo”, navodi Zlatko Ancić.

Neslužbeno doznajemo kako se lažna dojava o bombi ni na koji način ne povezuje sa suđenjem bivšem hrvatskom premijeru za uzimanje provizije i mita.
Počelo suđenje Sanaderu za slučajeve INA-MOL i Hypo

Kako su dva postupka spojena, Sanadera se u jednom postupku sudi i za uzimanje provizije na kredit Hypo banke Hrvatskoj 1995. godine, i za uzimanje 10 milijuna eura mita od mađarske naftne kompanije MOL kako bi on osigurao da hrvatska Vlada Mađarima prepusti upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako Mađari u njoj nemaju većinski paket dionica.

Snimka kao legitiman dokaz

U dijelu postupka INA-MOL usprkos protivljenju Sanaderovih branitelja, sud je u petak kao legitiman dokaz prihvatio video zapis sigurnosne kamere iz jednog zagrebačkog restorana, gdje se vide Sanader i bivši šef mađarske naftne kompanije MOL Zsolt Hernadi, s kojim je Sanader prema optužnici dogovorio cijeli posao.

Mate Granić
Mate Granić
Taj video je bez tona prikazan u sudnici. Na snimci se vidi kako Sanader za vrijeme razgovora žestoko gestikulira, vidi se da je nešto zapisao na papirić koji je dodao Hernadiju, a tadašnji šef MOL-a je također nešto dopisao na papirić i vratio ga Sanaderu.

U dijelu postupka za Hypo, u petak je kao svjedok ispitan splitski poduzetnik Robert Tafra, koji je Sanadera bio povezao sa hrvatskim iseljenikom Eugenom Laxom, preko kojeg je navodno isplaćivano mito od MOL-a.

Također, svoje svjedočenje je započeo Mate Granić, koji je kazao kako je kao ministar sve ovlasti za uvođenje Hypa na hrvatsko tržište prepustio Sanaderu, u kojeg je imao puno povjerenje.

On je svojim iskazom u istrazi Sanadera da je 1995. godine, dogovarajući kao zamjenik ministra vanjskih poslova kredit austrijske Hypo banke Hrvatskoj, uzeo na taj kredit petpostotnu proviziju.

Granić je u to vrijeme bio ministar vanjskih poslova, i njegov iskaz najozbiljniji je dokaz protiv Sanadera. Granić će nastaviti svjedočiti u nastavku postupka, 24. studenog.
XS
SM
MD
LG