Dostupni linkovi

Bivši šef diplomacije Granić započeo svjedočenje


Sa početka suđenja Ivi Sanaderu, novembar 2011.
Sat vremena prije zakazanog ročišta na suđenju Ivi Sanaderu, netko je u petak telefonom dojavio kako je u zgradi Županijskog suda u središtu Zagreba – bomba.

Na sreću, dojava je bila lažna, kaže za naš radio policijski službenik za odnose s javnošću u Policijskoj upravi Zagreb Zlatko Ancić.

“Danas ujutro oko 8.30 zaprimili smo anonimnu dojavu da je postavljena eksplozivna naprava u prostorijama zagrebačkog Županijskog suda. Provedenim protueksplozijskim pregledom na sreću eksplozivna naprava nije pronađena, a za anonimnim dojaviteljem intenzivno tragamo”, navodi Zlatko Ancić.

Neslužbeno doznajemo kako se lažna dojava o bombi ni na koji način ne povezuje sa suđenjem bivšem hrvatskom premijeru za uzimanje provizije i mita.
Počelo suđenje Sanaderu za slučajeve INA-MOL i Hypo

Kako su dva postupka spojena, Sanadera se u jednom postupku sudi i za uzimanje provizije na kredit Hypo banke Hrvatskoj 1995. godine, i za uzimanje 10 milijuna eura mita od mađarske naftne kompanije MOL kako bi on osigurao da hrvatska Vlada Mađarima prepusti upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako Mađari u njoj nemaju većinski paket dionica.

Snimka kao legitiman dokaz

U dijelu postupka INA-MOL usprkos protivljenju Sanaderovih branitelja, sud je u petak kao legitiman dokaz prihvatio video zapis sigurnosne kamere iz jednog zagrebačkog restorana, gdje se vide Sanader i bivši šef mađarske naftne kompanije MOL Zsolt Hernadi, s kojim je Sanader prema optužnici dogovorio cijeli posao.

Mate Granić
Mate Granić
Taj video je bez tona prikazan u sudnici. Na snimci se vidi kako Sanader za vrijeme razgovora žestoko gestikulira, vidi se da je nešto zapisao na papirić koji je dodao Hernadiju, a tadašnji šef MOL-a je također nešto dopisao na papirić i vratio ga Sanaderu.

U dijelu postupka za Hypo, u petak je kao svjedok ispitan splitski poduzetnik Robert Tafra, koji je Sanadera bio povezao sa hrvatskim iseljenikom Eugenom Laxom, preko kojeg je navodno isplaćivano mito od MOL-a.

Također, svoje svjedočenje je započeo Mate Granić, koji je kazao kako je kao ministar sve ovlasti za uvođenje Hypa na hrvatsko tržište prepustio Sanaderu, u kojeg je imao puno povjerenje.

On je svojim iskazom u istrazi Sanadera da je 1995. godine, dogovarajući kao zamjenik ministra vanjskih poslova kredit austrijske Hypo banke Hrvatskoj, uzeo na taj kredit petpostotnu proviziju.

Granić je u to vrijeme bio ministar vanjskih poslova, i njegov iskaz najozbiljniji je dokaz protiv Sanadera. Granić će nastaviti svjedočiti u nastavku postupka, 24. studenog.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG