Dostupni linkovi

Bivše radnice "Lenke" protestuju zbog zaostalih zarada


Protest bivših radnica "Lenke", FOTO: VIJESTI
Bivše radnice bjelopoljske fabrike Lenka, koje štrajkuju od 11. jula, došle su u Podgoricu da izraze protest zbog nerješavanja njihovih problema.

Po najvećoj vrućini, protestovalo se ispred zgrada Vlade i ministarstava ekonomije i finansija. Radnice, međutim, niko od predstavnika Vlade nije primio.

"Svi su na odmorima. Kabinet ministra je čitav na odmoru tako da do 20. avgusta niko neće biti tu. Nijesu ostavili ništa, nikakvu poruku. Sada jednostavno ostaje opet ćutanje i to je to."

RSE: Kako komentarišete da nema nikoga u Vladi?

"Ljudi nemaju šta da rade, oni žele da se odmore od svega i misle da su završili posao", kaže Rosanda Peković, predstavnica bivših zaposlenih, uglavnom žena, u bjelopoljskoj fabrici Lenka, po izlasku iz zgrade Ministarstva finansija, gdje su štrajkačice, nakon Vlade tražile prijem.

Bivši radnici Lenke traže isplatu zarada za period od 2002. do 2006. godine. Njihova potraživanja, od oko 700 hiljada eura, trebalo je da budu izmirena kroz kredit koji je vlasniku preduzeća odobrilo Ministarstvo ekonomije.

Međutim, bivši radnici bjelopoljske fabrike su, u međuvremenu, saznali da je Ministarstvo finansija odobrilo 200 hiljada manji zajam. Pored toga, radnicima nije jasno na osnovu čega je uopšte odobren kredit, kao ni gdje je, kako kažu, nestalo bogatstvo kojim je fabrika nekad raspolagala.

Radnice je, nakon trećeg neuspjeha, u Ministarstvu ekonomije, u međuvremenu primila glavna inspektorka rada Anka Stojković, sa kojom su predstavnice radnika, u trenutku slanja ovog izvještaja, još uvijek razgovarale. Međutim, radnice Lenke su naročito revoltirane činjenicom da ih niko iz Vlade nije primio.Rosanda Peković kaže da bi slučajem Lenka trebalo da se bavi i Tužilaštvo.

"U toj firmi proveden je organizovani kriminal. Od tih prodavnica, niti je ko znao kada su se prodavale, niti je ko znao đe su te pare, niti ko je uzeo te pare. Sve se to radilo tajno i mi zadnjih godina od kada smo saznali za to javno pričamo i očekujemo da će tužilaštvo na osnovu toga da reaguje nešto. Te ljude u koje sumnjamo vidimo svakoga dana na ulici i oni se slobodno kreću, niko još nije priveden pred lice pravde, a nama naše zarade ne daju još od 2000. godine", kaže Peković.
XS
SM
MD
LG