Dostupni linkovi

Bivši predsjednik RS više nije senator


Dragan Čavić
Dragan Čavić
Dragan Čavić, bivši predsjednik Republike Srpske, nije više senator. Odluku o razrješenju donio je sadašnji predsjednik Republike Srpske i Senata Milorad Dodik. Čavić nije dobio obrazloženje za izbacivanje iz članstva Senata, a smatra da je to uvod u obračun sa njim, ali i svim onima koji kritikuju aktuelnu vlast. Inače, Senat je savjetodavno tijelo najviših ustavnih institucija i razmatra pitanja o posebnog značaja za politički, nacionalni, ekonomski i kulturni razvoj Republike Srpske.

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić od 13. januara, kada je objavljena odluka predsjednika Dodika od 4. januara u Službenom glasniku, nije više član Senata Republike Srpske. Svi bivši predsjednici Republike Srpske su po zakonu članovi Senata, a ostale članove čine ljude iz kulturnog, naučnog i javnog života koje bira sam predsjednik.

Čavić: Svojim tumačenjem Milorad Dodik je upravo bez ikakvog obrazloženja donio ovu odluku i ja sam mu zahvalan - mi ipak ne možemo sjediti za istim stolom.
U odluci koju sam dobio 22. januara nema obrazloženja zbog kojeg mi je prestao mandat u Senatu, kaže Čavić.

„Svojim tumačenjem Milorad Dodik je upravo bez ikakvog obrazloženja donio ovu odluku i ja sam mu zahvalan - mi ipak ne možemo sjediti za istim stolom“,
kazao je Čavić

O isključenju Čavića nisu bili upoznati ni ostali senatori, što je, prema mišljenju funkcionera Partije demokratskog progresa Zorana Đerića, neprimjereno.

„Ovo nije ni privatna država, ni država jednog pojedinca. Prema tome, neprimjereno je da se takve odluke donose na način da sam Senat ne donosi takvu vrstu odluke“,
zaključuje Đerić.

Čavić: Slično Golom otoku

Senat je savjetodavnog tijelo najviših ustavnih institucija i razmatra pitanja od posebnog značaja za politički, nacionalni, ekonomski i kulturni razvoj Republike Srpske, te daje mišljenje o pitanjima iz njihove nadležnosti.


Čavić: Samo još nedostaje Goli otok ili nešto slično Golom otoku da se politički neistomišljenici izoluju i zatvaraju zbog verbalnog delikta.
Čavić, koji je i lider Demokratske partije RS koja je nakon oktobarskih izbora možda bila i jedina prava opoziciona stranka u RS, smatra da je njegovo isključenje iz Senata uvod u jednu širu akciju protiv njega, ali i svih onih koji ne misle kao Milorad Dodik i SNSD.

„Jer ja imam informacije, čak imam i dokaze da su neki inspektori iz MUP-a RS otpočeli aktivnosti u smislu da nađu bilo šta vezano za Dragana Čavića i da mu prišiju bilo kakvu krivičnu odgovornost, pokušaju da pokrenu postupak, pa čak i do zatvaranja. Jedan od tih policajaca, znam tačno njegovo ime i prezime, je vršio prepisku sa jednom novinarkom nudeći joj ekskluzivnu vijest kada to bude trebalo da će Dragan Čavić biti uhapšen“, navodi on.

Prema Čavićevim riječima Republika Srpska se vraća u vrijeme postojanja Informbiroa.

„Samo još nedostaje Goli otok ili nešto slično Golom otoku da se politički neistomišljenici izoluju i zatvaraju zbog verbalnog delikta“, kaže Čavić.
XS
SM
MD
LG