Dostupni linkovi

Bivši ministar obrane osuđen zbog korupcije


Bivši ministar Berislav Rončević stiže u sud na izricanje presude, 6. prosinac 2010.
Bivši ministar Berislav Rončević stiže u sud na izricanje presude, 6. prosinac 2010.
U Hrvatskoj je izrečena prva presuda za korupciju u javnoj nabavi nekom bivšem visokorangiranom političaru.

Bivši HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić osuđeni su nepravomoćno zbog toga što su kupovinom skupljih, a lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku oštetili proračun za gotovo milijun i po eura. Prema presudi, Rončević i Bačić moraju nadoknaditi državi taj iznos.

„Porezni obveznici očekuju da dužnosnici rade u interesu građana, a ne da kupuju skuplje kamione umjesto jeftinijih koji također udovoljavaju potrebama Oružanih snaga",
kazala je predsjednica Sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Jasna Smiljanić nakon što je vijeće bivšeg ministra obrane Rončevića osudilo na četiri godine zatvora, a Bačića na dvije godine zatvora.

Njih se tereti da su izravnom pogodbom kupili 39 kamiona za Hrvatsku vojsku od tvrtke „Eurokamion“, iako su znali da je druga ponuda kamiona „Man“ jeftinija i kvalitetnija, i time su – stoji u presudi – oštetili državu za preko deset milijuna kuna, nešto manje od milijun i po eura. Rončević je – čini se – iskreno iznenađen presudom i najavljuje žalbu.

„I dalje mislim da ovdje nije bilo protupravnosti. Nema štete. Sud je odlučio onako kako je odlučio i ja ću koristiti svoje zakonsko pravo i pobijat ću ovu presudu žalbom“,
kaže on.
Tvrdimo da se nije u dovoljnoj mjeri ocijenilo da se radi o dva najviše pozicionirana dužnosnika u jednom od ključnih ministarstava o kome ovisi vojna i obrambena sigurnost, kaže Ksenija Pavić.

Optužba tvrdi da su kazne preniske, i žalit će se.

„Tvrdimo da se nije u dovoljnoj mjeri ocijenilo da se radi o dva najviše pozicionirana dužnosnika – ministru i pomoćniku ministra obrane – u jednom od ključnih ministarstava o kome ovisi vojna i obrambena sigurnost“,
kazala je zamjenica ravnatelja Urada za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Ksenija Pavić.

Rončević je na čelu Ministarstva obrane bio od povratka HDZ-a na vlast na izborima 2003. godine, pa do početka 2008., kada je imenovan ministrom unutarnjih poslova, a s te je dužnosti smijenjen u listopadu 2008., nakon ubojstva kćeri odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Resor javne nabave osjetljiv na korupciju

Afera s nabavom vojnih kamiona bila je i predmet rada saborskog istražnog povjerenstva, u kojem su pred nešto više od godinu i po dana predstavnici vladajuće većine našli kako nema elemenata kaznenog djela, dok su oporbenjaci dali izdvojeno mišljenje, i sada likuju.
Stjepan Mesić

Međutim, moralni je pobjednik nakon današnje presude bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je od 2005. naovamo u svojim istupima cijelo vrijeme držao ovu aferu u središtu interesa javnosti, i nije dao da ode u drugi plan. Danas on za RSE kaže:

„Ne komentiram prvostupanjske presude, a očekujem da Hrvatska funkcionira kao pravna država.“

Na pitanje kako se on osobno osjećao kada je svako malo nastojao održati u javnosti 'aferu kamioni', jer ipak je trebalo vremena da krene postupak pred sudom, Mesić odgovara:
Ja sam uvijek pozivao institucije da rade u skladu s hrvatskim zakonima, da rade u skladu s hrvatskim Ustavom i to je bila moja poruka, kaže Stjepan Mesić.

„Ja sam uvijek pozivao institucije da rade u skladu s hrvatskim zakonima, da rade u skladu s hrvatskim Ustavom i to je bila moja poruka. Jer, drugačije ne možemo ući u krug zemalja koje funkcioniraju kao dobro uređene pravne države.“

Donedavni dugogodišnji predsjednik Transparency International Hrvatske Zorislav Antun Petrović pozdravlja u izjavi za RSE presudu.

„Svaku sudsku presudu kojom se kažnjava rasipanje proračunskih sredstava u korist povezanih osoba treba svakako pozdraviti i nadati se da će se takva sudska praksa nastaviti", kaže on.

Upravo je javna nabava prostor u kojem korupcija potencijalno može harati, i zato je presuda to značajnija.

„U svakoj zemlji je resor javne nabave vrlo osjetljiv na korupciju, upravo zato jer se tu vrti najveći novac i postoji naviše sivih zona u kojima se može iskoristiti povjerena ovlast, kako bi se priskrbilo korist sebi ili bližnjima“, rekao je Zorislav Antun Petrović.
XS
SM
MD
LG