Dostupni linkovi

Bivši agent KGB na čelu Južne Osetije


Građanin Cinvalija prostom pokazuje na predizborni plakat Leonida Tibilova
Građanin Cinvalija prostom pokazuje na predizborni plakat Leonida Tibilova
Bivši agent KGB-a pobijedio je na predsjedničkim izborima u otcijepljenoj gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji, u kojoj Moskva nastoji učvrstiti kontrolu. Izbori su održani ovoga vikenda.

Šezdesetogodišnji Leonid Tibilov osvojio je 54 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Južnoj Osetiji. Njegov protivnik David Sanakojev, inače ombudsmen za ljudska prava te regije, osvojio je 46 posto.

"Proglašavam kandidata Leonida Karitonoviča Tibilova izabranim predsjednikom Republike Južne Osetije“, kazala je Bella Plieva iz Centralne izborne komisije.

Indikativna je pobjeda proruskog kandidata u maloj gruzijskoj regiji sa 30 hiljada stanovnika koju je Moskva priznala kao nezavisnu državu nakon rusko-gruzijskog rata 2008. godine. Iako je Kremlj i njegovi saveznici nazivaju nezavisnom državnom, Južna Osetija ovisna je od ruske finansijske pomoći i vojne zaštite.

Ne čudi stoga što je novoizabrani predsjednik, odmah po objavljivanju rezultata izjavio:

„Razvićemo veze s Rusijom na svim poljima. Naš je cilj da stari san o ujedinjenju Sjeverne i Južne Osetije postane stvarnost“.

Žiteljka glavnog grada Cinvalija kaže u anketi: "Nadamo se da će nam život biti bolji. Siti smo prljavštine, života bez vode. A šta drugo, nadamo se boljem“.

Jedan od sugrađana dodaje: "On bi trebao završiti ono što je započeo. Dobar je to dečko, bog mu dao zdravlja“

Sjeverna Osetija dio je Rusije, a poziv Tibilova može značiti da pobunjena gruzijska regija proglasi ujedinjene s Rusijom. Analitičari tvrde kako je malo vjerovatno da će Moskva odobriti taj potez, u namjeri da izbjegne suprotstavljanje sa Zapadom. U Moskvi samoj, međutim, raste nezadovoljstvo količinama novca koji se izdvaja za gruzijsku pokrajinu.

Južna Osetija, baš kao i Abhazija, gruzijske su pokrajine koje su nezavisnost proglasile 1990.godine, ali tek su prije četiri godine, nakon rusko-gruzijskog sukoba, priznate u Moskvi. Velika većina država i Vlada, međutim, obje pokrajine i dalje smatra sastavnim dijelom Gruzije.

Izborna komisija u Cinvaliju, centru Južne Osetije objavila je da je na izbore izašlo 71 posto stanovnika koji imaju pravo glasa, a da je Sanakojev čestitao Tibilovu pobjedu.
XS
SM
MD
LG