Dostupni linkovi

Bivši menadžer ruskog energetskog giganta i njegova porodica pronađeni mrtvi u Španiji


Bivši glavni računovođa Novateka Sergej Protosenja
Bivši glavni računovođa Novateka Sergej Protosenja

Bivši glavni menadžer ruskog gasnog giganta Novatek, Sergej Protosenja, njegova supruga i ćerka pronađeni su mrtvi u iznajmljenoj vili u Španiji, javili su lokalni mediji 21. aprila.

Milioner (55) je pronađen obešen, dok su njegova supruga i ćerka izbodene na smrt u vili u gradu Ljoret de Mar u blizini Barselone 19. aprila, saopštila je policija.

Navodi se da policija ispituje dva moguća scenarija - da je Protosenja ubio svoju ženu i ćerku, a zatim se obesio, ili da je neko ubio celu porodicu i potom inscenirao mesto zločina, preneo je španski sajt Telecino.

Protosenja, bivši glavni računovođa Novateka, nekada je bio član upravnog odbora energetske kompanije. Njegovo bogatstvo procenjeno je na oko 400 miliona evra. On i njegova porodica živeli su uglavnom u Francuskoj.

Novatek je najveći nezavisni proizvođač prirodnog gasa u Rusiji i analitičari kažu da je njegov fenomenalan uspon od malog igrača ranih 2000-ih do kompanije od 79 milijardi dolara danas u velikoj meri posledica povezanosti kompanije sa Kremljom. Genadij Timčenko, ključni akcionar Novateka, smatra se bliskim saradnikom ruskog predsednika Vladimira Putina. Njihovo prijateljstvo seže u rane 1990-te.

Krajem prošle godine visoki zvaničnik Novateka uhapšen je u Sjedinjenim Državama pod optužbom za utaju poreza. Mark Gjetvej, zamenik predsednika upravnog odbora Novateka, rekao je tada da je nevin i da će se "žestoko" boriti u tom slučaju.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je 23. septembra da je Gjetvej uhapšen na osnovu optužbi u vezi sa 93 miliona dolara sakrivenih na ofšor računima i da se suočio sa kaznom do 20 godina zatvora ako bude osuđen.

XS
SM
MD
LG