Dostupni linkovi

Bivši UN-ovac o 1.200 granata dnevno na Sarajevo


Zaštićeni svjedok na suđenju Ratku Mladiću
Zaštićeni svjedok na suđenju Ratku Mladiću
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom još jednog višeg časnika UN-ovih promatrača u vrijeme troipogodišnje sarajevske opsade. On je pod zaštitnim mjerama i pseudonimom RM – 176 opisao događaje u Sarajevu zbog kojih se Mladić tereti po zapovjednoj odgovornosti, budući da je prema tužiteljstvu, kampanjom teroriziranja stanovništva kao sredstvom političkog pritiska - upravljao upravo on.

Kao i dosadašnji svjedoci tužiteljstva ovoga tjedna i RM-176 je iskaz dao na sjednici bez nazočnosti javnosti budući da se radi vjerovatno o vojnom djelatniku zapadne strane zemlje koji je zaštićen mjerama koje još vrijede od njegovog bivšeg haškog svjedočenja.
Tužiteljica Carolyn Edgerton (Karolin Eđerton) je tek javno pročitala sažetak njegovog iskaza o masovnom granatiranju Sarajeva tijekom 1993.godine, kada je na grad padalo prosječno - 1200 granata dnevno. No ponekad i duplo više.

„Dana 21.ožujka 1993., na Sarajevo je palo otprilike 2.400 granata, uključujući i 400 granata na Stari Grad.“, stajalo je u nalazima promatrača toga dana.

Bivši pripadnik UN-ovih snaga, s francuskog govornog područja, uočio je kako se granatiranje Sarajeva povećavalo, često kao odmazda za akcije Armije Bosne i Hercegovine na drugim ratištima pa tako i spomenutog dana.

„Svjedok je uočio, da se čini, da je taj napad odmazda za jednu ofenzivu koju je pokrenula Armija BiH protiv položaja VRS-a na cesti prema Palama. I čini se da je to bio pokušaj da se prekinu linije opskrbe za VRS.“, naveo je RM – 176 u izjavi u kojem je opisao često neselektivno granatiranje bez vojne svrhe.

Prema opisu zaštićenog svjedoka RM – 176 zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislav Galić, kao neposredno podređeni generalu Ratku Mladiću - imao je efektivno zapovjedništvo nad svojim vojnicima budući da se granatiranje i snajperiranje zaustavljalo početkom potpisivanja više primirja.

No ubrzo je nastavljeno upravo sa ciljem – gađanja civila, pogotovo onih koji su pokušavali pobjeći iz opkoljenog Sarajeva preko piste na aerodromu.

„Otprilike jedna trećina ubijenih ili ozljeđenih ljudi na aerodromu bili su stariji ljudi, žene ili djeca.“, naveo je svjedok.

Ispitivanje bivšeg pripadnika UN-ovih snaga ostalo je u najvećem dijelu skriveno od javnosti kako se ne bi otkrio njegov identitet. Podsjetimo kako se inače zaštitnim mjerama protivi Mladićeva obrana, koja želi da suđenje bude – što više javno.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
Direktan link


Ovosezonski dio suđenja predviđen je završiti ovoga tjedna, a s dokazivanjem dvostrukog genocida, progona, terora nad Sarajlijama i uzimanjem međunarodnih promatrača za taoce – tužiteljstvo će nastaviti u prvom mjesecu 2013.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG