Dostupni linkovi

Bivši pripadnici VRS protiv Dodikove inicijative


Protest u Banjaluci

Oko stotinu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, mirnim protestom ispred zgrade entitetske skupštine iskazali su svoje nezadovoljstvo inicijativom predsjednika tog bh. entiteta, Milorada Dodika, da se članovima prvog saziva skupštine dodijeli mjesečna naknada od 1.200 KM (600 eura) zbog zasluga za stvaranje Republike Srpske, o čemu bi trebala raspravljati entitetska skupština. Borci smatraju da je nemoralno, onima koji nisu vidjeli ratišta i nisu ranjavani davati silan novac, dok borci nemaju ni za osnovne životne potrebe.

Dragan Ćutković, bivši borac Vojske Republike Srpske bio je pogođen nervnim gasom sarinom na grahovskom ratištu, ali uprkos tome ne prima invalidninu jer mu je dva puta smanjivan nivo invaliditeta. Prema njegovom mišljenju, sramota je da borci ne dobijaju ništa a prvi parlamentarci sve.

˝Karadžić im je dao da budu borci 1. kategorije, svi su odlikovani ne znam kojim ordenom i sad na sve to još da dobiju i 1200 maraka mjesečno nema smisla˝, kaže Ćutković.

Stojanka Kostić, borac prve kategorije, došla je da podrži svoje kolege. Kako kaže od 49 maraka invalidnine ne može da preživi, a od poslijedica rata su joj izvadjena tri organa. Tri puta je morala komisiji da dokazuje invaliditet, pa se pita ko je ovde lud.

˝I sad jadan borac nema gdje zaraditi koru hljeba. Naša djeca su bez posla, ja imam 68 godina i sad se okrećem hoće li me neko zovnuti, treba li kome da zaradim koji dinar iako sam ostala bez zdravlja˝, ističe Kostić.

Aco Prelić, predsjednik stranke socijalne sigurnosti boraca Republike Srpske, kaže da se članovi prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske trebaju pozvati na odgovornost zbog svega što su uradili tokom i nakon rata, a ne da im se dijele nagrade dok borci jednom godišnje dobiju 150 maraka boračkog dodatka.

˝Prvo teba da ih pozovemo na odgovornost za ratno profiterstvo, za privredni kriminal koji su uradili u toku rata i za izdaju sopstvenog naroda. Dakle ja ne vidim stvarno razlog zašto bi njima trebala posebna naknada, ja bi radije to preimenovao u zatvorske kazne˝, poručuje Prelević.

Nakon sat vremena blokade saobraćajnice ispred zgrade Skupštine Republike Srpske borci su se razišli, ali su obećali da će istrajati u svojim zahtjevima da se ova inicijativa ne usvoji u entitetskom parlamentu.

  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG