Dostupni linkovi

Bivši ministar obrane RS: Karadžić mirotvorac, Mladić opsjednut ratom


Bogdan Subotić na suđenju Radovanu Karadžiću, 19. lipanj 2013.
Bogdan Subotić na suđenju Radovanu Karadžiću, 19. lipanj 2013.
Kako bi prebacio zapovjednu odgovornost nad vojskom bosanskih Srba, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić doveo je kao svjedoka obrane Bogdana Subotića, bivšeg ministra obrane RS i svog bliskog suradnika u vrijeme rata.

Subotić je već svjedočio na Haškom sudu, a ovaj put je za potrebe suđenja Karadžiću, malo promijenio svoju priču, svaljujući svu zapovjednu odgovornost za akcije Vojske Republike Srpske – na generala Ratka Mladića, kojem se također trenutno sudi za iste zločine u Bosni i Hercegovini: genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Subotić je 2006.godine na suđenju bivšem predsjedniku Skupštine bosanskih Srba Momčilu Krajišniku izjavio, da je da je stvarna moć nad vojskom bila u rukama predsjednika Karadžića. No i tada je spomenuo kako je general Mladić kao zapovjednik Glavnog štaba puno puta radio na svoju ruku, bez znanja političkog rukovodstva. Kao svjedok Karadžićeve obrane Subotić je opisao generala Mladića kao „uskogrudnog vojnika i ratobornog čovjeka, opsjednutog samim sobom“.

„U našoj vojsci se za tih godinu dana, kad sam bio ministar obrane, mnogo toga događalo što nije bilo poznato čak ni predsjedniku države, a ni meni kao ministru“, izjavio je svjedok.

Subotić je naveo kako je kao savjetnik Vrhovne komande (zapovjedništva) u kabinetu predsjednika Karadžića bio zadužen za inspekciju vojske, u čemu ga je general Mladić sprječavao. Sudu je potvrdio kako je dobio informacije o činjenju zločina od strane srpskih snaga, o čemu je izviještavao Karadžića. General Mladić je navodno zbog toga zatražio njegovu smjenu.

„General Mladić i Glavni štab, izgleda da im nije odgovarala istina koju sam ja prenosio vladi, ministarstvu obrane i predsjedniku države. Oni su u stvari imali namjeru da rade po svome, a da samo neki dio od toga daju na uvid Vrhovnom zapovjedniku (predsjedniku Karadžiću), vladi itd.“, ustvrdio je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:49 0:00
Direktan link

Svjedok negira Srebrenicu

Odgovornost za sve akcije, poput zauzimanja Srebrenice, prema Subotiću leži na generalu Mladiću koji je sve želio rješavati vojnim putem. S druge strane, Karadžića je sucima opisao kao mirotvorca koji je o svemu želio mirno pregovarati pa i o ostanku ili odlasku srebreničkog stanovništva (nakon zauzimanja zaštićene zone u srpnju 1995. godine).

Inače Subotić je uhićen od strane SFOR-a 2004.godine nakon optužbi visokog predstavnika da pomaže Karadžiću u bijegu. Zbog toga se požalio haškim sucima na međunarodnu zajednicu, optužujući ju pri tom i za rat na prostoru bivše Jugoslavije, u čije je vrijeme sjedio u Karadžićevom kabinetu.

Umirovljeni general Subotić je tijekom svjedočenja sebe opisao kao mirovnog aktivista među vojnim kadrom bosanskih Srba koji, kao ni Karadžić, „nije stremio vojnoj pobjedi pod svaku cijenu“, za razliku od generala Mladića.

U nastavku suđenja, Subotića je počelo unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo, tijekom čega je svjedok izjavio - da je Mladić želio zauzeti i Sarajevo, ali ga je Karadžić u tome spriječio. Time je Subotić želio poduprijeti svoju izjavu o Karadžiću kao mirotvorcu, dok ga je s druge strane tužiteljstvo suočilo sa činjenicom, da ako je do toga i došlo (da je Mladić zaustavljen od strane Karadžića) - to pokazuje da je optuženi imao kontrolu nad generalom.

Tužitelj Alan Tieger ga je također podsjetio da se zauzimanje Srebrenice dogodilo prema Karadžićevoj „Direktivi 7“, prilikom rasprave o stavu svjedoka – da je Srebrenica ogledan primjer kako je general Mladić išao uvijek dalje od dogovorenog.

Iako je spomenuo da nitko iz Vrhovne komande nije dao naređenja da se tamo dogode zločini, Subotić je, kao i Karadžićevi svjedoci koji su prethodno svjedočili, poricao da su se u Srebrenici dogodila ubojstva velikih razmjera, navodeći pri tom da smatra „da je bar 50 posto svega prevara“.

Subotić će iskaz nastaviti u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG