Dostupni linkovi

Preminuo bivši filipinski predsjednik Benigno Aquino


Benigno Aquino
Benigno Aquino

Bivši filipinski predsjednik Benigno Aquino preminuo je u četvrtak 24. juna nakon hospitalizacije u Manili, navodi Reuters bolničke izvore.

Aquino (61) je bio predsjednik Filipina od 2010. do 2016. godine, a naslijedio ga je aktuelni šef države Rodrigo Duterte.

"Sa dubokom tugom sam doznao da je preminuo bivši predsjednik Benigno S. Aquino III. Znao sam ga kao dobrog čovjeka koga je vodila strast da služi našem narodu. Gledao sam kako titulu nosi sa dignitetom i integritetom", naveo je u saopštenju sudija Vrhovnog suda Marvic Leonen.

Glasnogovornik Dutertea Harry Roque kazao je kako je nacija „zahvalna bivšem predsjedniku za njegov doprinos i službu državi“.

Upravo se Aquinova administracija suprotstavila Kini i pokrenula proces na Međunarodnom arbitražnom sudu u Hagu zbog spora u Južnom kineskom moru. Filipini su pobijedili u tom sudskom slučaju mjesec dana nakon što je Aquino napustio ured 2016. godine.

Tokom njegovog šestogodišnjeg mandata bilježi se stalni ekonomski rast Filipina, ali je bio suočen sa mnogim kontroverzama, uključujući navode o pogrešnom upravljanju situacijom nakon tajfuna Haiyan 2013. godine kada je poginulo više od 6.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG