Dostupni linkovi

Bivši borci iz RS ogorčeni zbog neprisustva raspravi o Hagu


Nebojša Radmanović govori na raspravi u UN o radu međunarodnog pravosuđa
Nebojša Radmanović govori na raspravi u UN o radu međunarodnog pravosuđa
Na javnu raspravu o radu Haškog tribunalu nije otišla nijedna nevladina organizacija iz Republike Srpske. Iz ovog bh. entiteta u Njujorku je bio, kao jedan od panelista, predsjedavajući Predjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović.

Neodlazak nevladinih organizacija posvađao je političare i bivše borce RS-a.

Nevladine organizacije iz Republike Srpske, posebno boračke, ogorčene su što i njihovi predstavnici nisu mogle otići u Njujork na raspravu Skupštine Ujedinjenih nacija - kako bi i oni izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala.

Predsjednik Boračke organizacije (BORS) Pantelija Ćurguz ocijenio je da je za to kriva diplomatija predstavnika srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

„Boračka organizacija RS ne pravi pripremu, niti šalje predstavnike iz RS, već to rade politika i diplomatije. I Majke Srebrenice je poslala diplomatija iz Federacije, odnosno predstavnici bošnjačkog naroda, a ne neka nevladina organizacija. Prema tome, to pitanje treba postaviti direktno kabinetu gospodina Radmanovića", naveo je Ćurguz.

Boračka organizacija RS, podsjeća Ćurguz, krajem prošle godine pokrenula je inicijativu za potpisivanje peticije protiv Haškog tribunala, koja podrazumijeva i njegovu osudu, i prikupila je više od 130.000 potpisa građana.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović o razlozima zašto niko iz RS nije otišao u Njujork je rekao:

„Mi se nismo pojavili jer nismo smatrali da imamo pozivnicu da možemo tamo učestvovati - i da je to već dogovoreno.“

Političari iz RS optužbe boračkih organizacija da su krivi za njihov neodlazak na Skupštinu UN-a ocijenili su grubim neistinama. Predstavnici BORS-a nikada se nisu obratili kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića za bilo šta u vezi sa odlaskom u Njujork.

„To je izgovor, opravdanje za vlastite propuste i propuštenu priliku, o kojoj su bili informisani mjesecima unaprijed“, rečeno je u saopštenju kabineta.

Pantelija Ćurguz tvrdi da to nije istina.

„Pisali smo pisma kabinetima predsjednika Radmanovića i predsjednika RS, te Narodnoj skupštini i Vladi, predsjedniku Republike Srbije i Vlade Srbije, upoznali ih sa našim aktivnostima. Bio je red da nas neko pozove da pokušamo isplanirati to. Sad je ispalo eto otišao bi predsjednik logoraša ili predsjednik neke druge nevladine organizacije, a eto kao ljudi nemaju diplomatski pasoš i ne mogu dobiti vizu jer je jako mali vremenski interval. A onda se na to ispostavio i problem putnih troškova - 3.000 i nešto je povratna avionska karta. To je, dakle, odnos naše vlasti i institucija naspram ovog pitanja", ocjenjuje Ćurguz.

Čini se da koordinacije u ovom slučaju nije uopšte bilo, što je potvrdio i predsjednik NS Igor Radojičić:

„I ne znam u ovom momentu dati odgovor zbog čega. Da li zbog samog organizatora u Njujorku ili zbog kašnjenja u prijavljivanju iz nevladinog sektora u RS? Ali bilo bi dobro da se i strana koja predstavlja udruženja porodica pogunilih i boračku organizaciju i tu populaciju mogla pojaviti takođe na drugom panelu", rekao je Radojičić.

Prvi čovjek boračke organizacije Pantelija Ćurguz nije mogao sakriti da je odnos vlasti ozbiljno naljutio bivše borce.

„Mi smo politiku upoznali rekli smo im da nismo izašli na ulice zbog Zakona i PIO-u, nismo zboga Zakona o pravima boraca, nismo zbog osnovica za obračun, ali zbog ovog pitanja istjeraćete nas na ulice", kaže Ćurguz.

Boračka organizacija RS, iako ne vjeruje da će se bilo šta promijeniti u radu Haškog tribunala nakon debate, ipak je poslala pismo u Ujedinjene nacije u kome je iznijela svoje viđenje rata i događaja u njemu.

******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG