Dostupni linkovi

Bivša članica Pussy Riot: Sadistički zakon o zatvorima u Rusiji


Marija Aljokhina (lijevo) i Nadežda Tolokonjikova

Tony Wesolowsky i Jevgenija Nazaretz

Bivša članica punk grupe “Pussy Riot” upozorava da bi ruski tamničari uskoro mogli dobiti još veće ovlasti kako bi upotrebljavali silu protiv zatvorenika i to na temelju zakona koji mnogi borci za ljudska prava nazivaju "sadističkim".

Marija Aljohina za Ruski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) je rekla da će, ukoliko zakon bude prihvaćen u Dumi i ono malo “preostale ljudskosti u zatvorskom sistemu biti ubijeno."

Aljohina, danas 27 –godišnjakinja, dobro zna kako funkcionira zatvorski sistem.

Ona i njena kolegica iz grupe Nadežda Tolokonjikova provele su gotovo dvije godine u zatvoru zbog "punk molitve" kojom su se izrugivale Vladimiru Putinu, a koju su otpjevale u moskovskoj crkvi, u februaru 2012. godine, kada je Putin bio u utrci za treći predsjednički mandat uz podršku Ruske pravoslavne crkve.

Iz zatvora su puštene u decembru 2013, a za opću amnestiju su rekle da se radilo o običnom propagandnom triku koji je trebao Putinu uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Od puštanja iz zatvora Aljohina i Tolokonjikova su postale velike zagovarateljice reforme zatvorskog sistema za kojeg kažu da je “pokvaren do srži”.

Međutim, Aljohina smatra da bi sustav mogao postati još brutalniji.

Zakon, koji je Vlada uputila Dumi 27. maja, zapravo će proširiti ovlasti zatvorskim čuvarima tako da će moći upotrebljavati silu protiv zatvorenika kada procjene da je ugrožen “zatvorski režim” ili da postoji i sama prijetnja o ugrožavanju sistema.

Prema postojećem ruskom zakonu, zatvorski stražari su mogli koristiti silu protiv zatvorenika samo u slučaju “po život opasnih okolnosti”.

Zakon će također omogućiti korištenje elektrošokova protiv zatvorenika.

Štoviše, predloženi zakon će osloboditi zatvorske čuvare odgovornosti ukoliko zatvorenici budu ozlijeđeni kada stražari budu koristili “fizičku silu koja se smatra opravdanom”.

Aljohina dodaje da mnogi od čuvara ne zaziru od “upotrebe pendreka", pa čak i uživaju u zlostavljanju zatvorenika.

"Ako ovaj zakon bude odobren, upotreba pendreka ili elektrošokovi će ovisiti isključivo o procjeni jednog stražara ili odgajatelja", smatra Aljohina.

Glavni problem, kaže ona, je definicija što je povreda pravila, a što prijetnja zatvorskim pravilima.

"Što je kršenje zatvorskih pravila? To bi moglo biti nenamješten krevet ili otkopčan gumb", smatra ona.

Poslanici koji podržavaju oštrije mjere tvrde da je zakon potreban radi suzbijanja navodno sve većeg nereda u ruskim zatvorima i radnim logorima.

Interaktivna mapa zatvorskog sistema

Aljohina smatra da ako toga i ima u ruskom zatvorskom sustavu to je rezultat nehumanih uvjeta u kojima najviše trpe sami zatvorenici.

"Pobune, štrajk glađu, ili samoubojstva su ekstremne mjere koje poduzimaju zatvorenici tek nakon što se dogodilo neko ubojstvo... ili nasilje nad zatvorenicima. To nije nešto što će zatvorenik uraditi tek tako", kaže ona, dodajući da bi "u najmanju ruku bilo neodgovorno reći da netko reže vene ili štrajka glađu, dovodeći vlastiti život u opasnost, samo zbog ucjene ili za zabavu".

Aljohina ističe da grupa za ljudska prava zatvorenika, koju su ona i Tolokonjikova osnovale pod nazivom “Zona pravde”, radi na "interaktivnoj mapi" ruskog zatvorskog sistema.

"Projekt će nam dati punu sliku o zatvorskom sistemu: od uvjeta života, broja nemira, do velikih korupcijskih istraga vođenih u uredima federalnog zatvora” kaže Aljohina za RSE.

Aljohina je o tome govorila tokom posjeta SAD, gdje je razmjenjivala iskustva i informacije s američkim aktivistima za ljudska prava.

Njezin posjet dogodio se mjesec dana nakon što je Putin potpisao zakon koji omogućuje tužiteljima da proglase “nepoželjnima strane i međunarodne organizacije, te ih se zatvori”.

Analitičari podsjećaju da je zakon dio kampanje Kremlja kako bi se ugušile sve oštrije kritike Putinovog trećeg mandata.

Američki State Department je ocijenio da je to "još jedan primjer koji dokazuje da ruska vlada nastoji utišati neovisne glasove i izolirati ruski narod od svijeta."

Putin je 2012. potpisao zakon po kojem se svaka nevladina organizacija koja prima stranu financijsku pomoć mora registrirati kao strani agent.

"Nazivali su me svakakvim imenima, sada i stranim agentom. Meni to ne smeta i ja bih njih mogla nazivati svakakvim imenima", kaže ona i ističe da “Zona pravde” posluje u zakonskim okvirima Rusije, bez potpore stranih partnera.

Aljohina obećava da će i dalje zagovarati ljudska prava, bez obzira na sve i usprkos svim ograničenjima.

"Mislim da će nas teška vremena samo ojačati", rekla je.

"Osim toga, ne postoji drugi način, ako doista vjerujemo da smo građani Rusije. Oni mogu pljačkati naše urede, spaliti ih, nas izbaciti iz zemlje, pa što? Mislim da ćemo ih nadživjeti. Mi smo mladi ljudi, oni nisu", zaključuje Aljohina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG