Dostupni linkovi

Bivšem direktoru Galenike šest godina zatvora zbog milionskih zloupotreba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Viši sud u Beogradu je na šest godina zatvora prvostepeno osudio nekadašnjeg generalnog direktora kompanije „Galenika AD“, Nenada Ognjenovića, zbog zloupotrebe položaja.

Zbog istog krivičnog dela Viši sud je sa tri godine zatvora kaznio bivšeg generalnog direktora kompanije Velefarm AD Holding, Dragoljuba Vučićevića.

U procesu "Galenika 1", sud je Ognjenoviću izrekao i meru zabrane od pet godina obavljanja poziva, delatnosti i svih dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovođenje i čuvanje javne svojine u državnim organima, republičkim ustanovama, javnim preduzećima i privrednim društvima u vlasništvu države.

Kako je saopšteno, osuđenima je u kaznu uračunato po oko godinu dana koliko su Ognjenović i Vučićević u pritvoru.

Uz to, oni će morati da u roku od šest meseci od dana pravosnažnosti presude, na ime naknade štete solidarno plate Republici Srbiji 539 miliona dinara s tim što se iznos solidarne obaveze Vučićevića ograničava na 434 miliona.

Sud je tom odlukom odbacio optužbu protiv Dragana Pavlovića za pranje novca.

Na zahtev zamenika tužioca za organizovani kriminal i branilaca optuženih, sud je rok za izjavljivanje žalbe na presudu produžio za 15 dana, na ukupno 30, od prijema pismenog otpravka presude.


Ognjenović i Vučićević su osuđeni jer su od 2008. do 31. decembra 2009. godine "iskorišćavanjem svojih ovlašćenja" oštetili Galeniku za oko 5,2 miliona evra, a firmi "Pharmatrade" sa Maršalskih ostrva pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 4,9 miliona evra.

Ognjenović je bio optužen i za višemilionske zloupotrebe prilikom nabavke umetničkih dela od radnje "Pavlović" u vlasništvu Dragana Pavlovića i privrednog društva "Livnica Jeremić", čiji je vlasnik bio Miodrag Jeremić koji je umro tokom postupka.

Po toj tački optužnice, Ognjenović je kupovao skulpture i ploče za spomenike po višim cenama od tržišnih, čime je oštetio Galeniku za više od 140 miliona dinara.


XS
SM
MD
LG