Dostupni linkovi

Bitka za gradonačelnika Beograda sledi, kandidati još neizvesni


Dragan Đilas u Skupštini Grada Beograda, septembar 2013.
Dragan Đilas u Skupštini Grada Beograda, septembar 2013.
Izborna trka za lokalnu vlast i gradonačelnika Beograda biće održana 16. marta, pošto je, kako je i najavio, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, u petak raspisao izbore. Javnosti još nije poznato ko će sve učestovati u izbornoj utakmici, sva je prilika, između Demokrata i Naprednjaka - koji još nemaju jasnu sliku o svom kandidatu.

Za gotovo tačno dva meseca Privremenu upravu, koja je posle smene bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa na vlasti u Beogradu, zameniće novi prvi čovek grada.

Predizborna kampanja počinje krajem januara, rekao je prilikom raspisivanja lokalnih izbora u gradu predsednik parlamenta i šef Gradskog odbora vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

„Predvideo sam da će izborne radnje početi da teku od 29. januara, dakle da će izborna kampanja trajati minimalno propisano zakonom 45 dana. Što smatram da je bolje jer će vlasti moći više da se bave potrebama građana nego izbornom kampanjom. Želim da ta kampanja bude fer, korektna. Da svi pokažu toleranciju i međusobno poštovanje, pošto je to ipak jedna važna stvar. Civilizacijsko dostignuće kome težimo i da će građani Beograda i opština Negotin i Pećinci posle ovih izbora dobiti jednu poštenu i odgovrnu valst koja će se boriti da ostvari njihove interese i prava, a ne interese onih koji obavljaju i koji su nosioci izvršnih finkcija u vlasti“, rekao je Stefanović.

Pitanje koje, uoči lokalnih izbora u Beogradu, za sada izaziva najveću pažnju je ko će biti kandidati za novog gradonačelnika?

Prvi čovek grada, podsećamo, ne bira se neposredno, već se građani opredeljuju između stranačkih lista i njihovih nosilaca.

Za sada su najavljena dvojica - bivši gradonačelnik i lider DS-a Dragan Đilas i aktuelni ministar saobraćaja i bivši predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić koga će predložiti Socijalistička partija Srbije.

Stožer republičke vlasti, Srpska napredna stranka još nije izašla sa predlogom svog kandidata, a predsednik privremenih vlasti Beograda Siniša Mali iz redova Naprednjaka, koji je i bliski saradnik Aleksandra Vučića, tvrdi da o takvom angažmanu ni ne razmišlja.

„Ja sam nekoliko puta rekao da o tome ne želim da diskutujem na ovaj način. I ni ne razmišljam o tome. O tome nema nikakvih razgovora, ja se bavim Beogradom kao što vidite“, istakao je Siniša Mali.

S druge stane, Demokrate, koje osim pada popularnosti među građanima muče i unutarstranačka trvenja i dalje se drže svog kandidata, aktuelnog lidera partije Dragana Đilasa. Spremni su i da reaguju u slučaju eventualnog objedinjavanja vanrednih parlamentarnih izbora sa izaskom na birališta u Beogradu, što će biti i jedna od tema subotnje sednice Glavnog odbora stranke.

Predsednik beogradskog odbora Stranke Balša Božović smatra da će ih dosadašnji rezultati postignuti u Beogradu učiniti dostojnim takmacom Naprednjacima.

“Za četiri meseca nismo još uvek imali prilike da čujemo ni njihov plan ni viziju za Beograd. I mislim da još uvek nemaju ideju šta će da rade kada bi eventualno došli na vlast ili šta bi oni mogli da ponude građanima sem nekih lažnih obećanja. Mi želimo da izađemo I da tražimo podršku građana za stvari koje su urađene i za stvari koje ćemo uraditi. Naravno sve što smo uradili i prethodnom periodu, je garant da ćemo projekte realizovati koje budemo ponudili građanima Beograda, kako bi ponovo bio jedan od najrazvijeninih centara”, uverava Božović.

Naprednjaci očekuju da i na lokalnim izborima u Beogradu potvrde svoju dominaciju dok Demokrata Dragan Đilas to vidi kao šansu da ponovi rezultat sa prethodnih lokalnih izbora svoje sada posrnule Demokratske stranke.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da bi, zbog izbornog sistema koji ne favorizuje ličnost nego partiju, u sadašnjim političkim i medijskim okolnostima bilo prvorazredno iznenađenje da se Dragan Đilas vrati na mesto prvog čoveka Beograda. Naš sagovornik kaže da je oklevanje Naprednjaka da izađu sa svojim kandidatom posledica toga što se niko nije nametnuo ispred beogradskog odbora SNS-a ali i što još nije do kraja sklopljena politička odluka da li će se ići na vanredne parlamentarne izbore:

“Naprednjacima bi u trci za gradonačelnika Beograda pomoglo da spoje izbore gde bi onda, spajajući izbore, igrali na harizmu Aleksandra Vučića koji je u ovom trenutku najpopularniji političar u Srbiji. Ako ti izbori budu odvojeni, onda će oni morati da daju nekog politički jačeg, prepoznatljivijeg kandidata. Što se tiče Demokratske stranke, oni će verovatno ići sa Đilasom. Imajući u vidu pad popularnosti Demokratske stranke, te unutrašnje sukobe, nekako mi se čini verovatnim opcija da oni budu uticajna opozicija u gradskom parlamentu. Mnogo manje mi se čini verovatnim, to bih smatrao prvorazrednim poliitčkim iznenađenjem, ako bi oni došli u poziciju da ponovo imaju prvog čoveka grada Beograda”, zaključuje Dejan Vuk Stanković.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG