Dostupni linkovi

Biti odbornik u Doboju: Primaš platu, a živiš u Norveškoj


Prazno mjesto Milenka Tomanića
Prazno mjesto Milenka Tomanića

Da je u političkom životu u BiH sve moguće pokazuje i apsurdni primjer iz Doboja. Odbornik Socijalističke partije u ovom gradu Milenko Tomanić, koji se već duže od dvije godine nalazi u Norveškoj, i dalje prima mjesečni paušal i vodi se kao predstavnik te stranke u Gradskoj skupštini. U rukovodstvu dobojske skupštine kažu da svojim odustvom Tomanić ne krši Izborni zakon BiH, kojim nije predviđeno oduzimanje mandata u ovakvim ili sličnim situacijama.

Odbornik Socijalističke partije (SP) Milenko Tomanić od maja 2013. godine nije prisustvovao sjednicama Gradske skupštine u Doboju, jer je otišao da radi u Norvešku. Iako se nalazi u inostranstvu Tomanić i dalje uredno prima oko 600 maraka, koliko iznosi mjesečni paušal odbornika u lokalnom parlamentu. Drugi odbornik SP u Doboju Srđan Todorović kaže da mandat koji je Tomanić dobio na lokalnim izborima 2012. godine pripada njemu, a ne političkoj stranci, te opravdava potez stranačkog kolege.

„Loše je da bilo ko ode u inostranstvo. Međutim, ono što je takođe činjenica da većina ljudi ide trbuhom za kruhom odavde u inostranstvo. Istim putem je otišao i gospodin Tomanić koji je odbornik SP. Nije otišao sa porodicom, nego sam, pritisnut nemogućnošću da kao neko normalan u Doboju, ko razmišlja svojom glavom i ne želi da se klanja ovim negativcima na vlasti, otišao je da zaradi hljeb“, kaže Todorović.

I na posljednjem zasjedanju predsjednik Gradske skupštine Esmin Mahmutović je uredno evidentirao da Tomanić nije prisutan. Mahmutović objašnjava da prema Izbornom zakonu BiH ništa drugo ne može da uradi, te da odbornik SP prema zakonski propisima uredno dobija skupštinku naknadu.

„Građani su mu dali povjerenje. Da li će ga iskoristiti da ih zastupa u ovoj skupštini ili će on otići u Norvešku i tamo provesti zadnje dvije godine, to je njegova obaveza, njegova čast, njegovo obećanje dato građanima. Mi kao Skupština ne možemo učiniti ništa da mu na neki drugi način oduzmemo mandat, jer nam to ne dopušta zakon“, veli Mahmutović.

Rukovodstvo Gradske skupštine u Doboju
Rukovodstvo Gradske skupštine u Doboju

Primjer odbornika koji je otišao da radi u inostranstvo i tako postao rekorder po broju izostanaka sa sjednica ukazuje na manjkavosti Izbornog zakona BiH. Potpredsjednik dobojske skupštine Pejo Krnjić smatra da je zbog toga nemoguće bilo koga sankcionisati ko se ne pojavljuje na sjednicama:

„U propisima nema druge nego jedino ako on umre ili da ostavku na drugi način se ne može riješiti. To bi trebalo rješavati sistemski. Zakonom. Ovo je nenormalna situacija i meni nije jasno“, navodi Krnjić.

Odbornik vladajućeg SDS-a u Doboju Danijel Jošić poslije skoro dvije i po godine Tomanićevog odsustva kaže da bi lokalni parlament morao da utvrdi zbog čega taj odbornik nije prisutan.

„Moramo ustanoviti da li čovjek iz opravdanih ili neopravdanih razloga nije prisutan sjednicama skupštine“, kaže Jošić.

S druge strane odbornik opozicionog SNSD-a Zoran Blagojević priznaje da nije ni primijetio da jednog od predstavnika SP-a već duže nema u skupštinskim klupama.

„Nisam ni znao da ima Tomanić. Stvarno nije mi poznato da čovjek ne dolazi na skupštine“, kaže Blagojević.

SP neće tražiti od Tomanića da vrati mandat kako bi kandidat koji je poslije njega osvojio najviše glasova na listi ove stranke na lokalnim izborima 2012. godine dobio mjesto u Gradskoj skupštini, kaže odbornik Srđan Todorović.

„Mi smatramo da bi najnegativnije bilo da mandat koji su građani dali SP dobije neko ko je isključen iz SP i promijenio od tada tri političke partije“, kaže Todorović.

Pored odbornika SP Milenka Tomanića na zasjedanja Gradske skupštine već dvije godine zbog bolesti ne dolazi ni odbornik SNSD-a Zoran Lazić. Istovremeno većina od ukupno 31 odbornika u lokalnom parlamentu u Doboju nikad zbog diskusija ili podnošenja inicijativa ne izlazi za skupštinsku govornicu tako da je njihovo fizičko prisustvo jedino što ih razlikuje od dvojice odsutnih odbornika.

XS
SM
MD
LG