Dostupni linkovi

Lajčak se sastaje sa pregovaračima Srbije i Kosova u Briselu 19. jula


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastaje se sa glavnim pregovaračima te dve zemlje u sredu, 19. jula, kako bi, između ostalog, razgovarali o smirivanju situacije na severu Kosova.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio portparol Evropske unije Peter Stano.

Prema njegovim rečima, fokus razgovora će biti puna primena sporazuma od 27. februara i koraci ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Politički savetnik zamenika premijera Kosova Kljisman (Klisman) Kadiu je prethodno potvrdio da će se Besnik (Bislimi) Bisljimi odazvati sastanku u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Međutim, nije mogao da precizira da li će na tom sastanku biti i šef srpskog tima za dijalog sa Kosovom, Petar Petković.

"Mogu da potvrdim sa naše strane, zamenik premijera Bisljimi će sutra biti u Briselu", navodi se u odgovoru.

Iz Brisela su potvrdili za RSE da rade na organizaciji jednog takvog sastanka.

Sastanak na nivou glavnih pregovarača je prethodno najavio i specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

Ovaj sastanak bi trebao da se održi kao deo dogovora zvanične Prištine i EU o deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Međutim, Srbija do sada nije bila konkretna u vezi prihvatanja dogovora o sastanku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prokomentarisao da se radi o "triku" zapadnih zemalja.

Kosovo i EU su 10. jula potvrdili da su na sastanku u Bratislavi postigli dogovor oko deeskalacije situacije na severu.

Dan kasnije su predstavljeni i konkretni koraci koji predviđaju povlačenje 25 odsto policije iz i oko opštinskih zgrada na severu, organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem leta i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Tenzije na severu Kosova su podignute krajem maja kada su novoizabrani gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Pripadnici srpske zajednice, koji su većina na severu Kosova, bojkotovali su poslednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa severa povuče specijalna jedinica Policije Kosova.

XS
SM
MD
LG