Dostupni linkovi

Biskup Nemet: Papina poseta Srbiji otkazana zbog izbora


Papa Franja
Papa Franja

Novoizabrani predsednik Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija biskup Ladislav Nemet izjavio je da je papa Franja trebalo da poseti Srbiju 21. i 22. maja, ali da je poseta otkazana zbog raspisivanja izbora u Srbiji.

Mirko Štefković i Ladislav Nemet
Mirko Štefković i Ladislav Nemet

„Mi smo već imali i dogovoren datum, 21. i 22. maj, kao i čitav program njegove posete Srbiji, ali je ona ipak otkazana nakon što su raspisani vanredni izbori u Srbiji. Smatrali smo da nije umesno u vreme predizborne kampanje govoriti o papinoj poseti, ali moram reći da postoji sa obe strane dobra volja, i realna šansa, ali i dogovor oko papinog dolaska. Njegova svetost patrijarh Irinej će nakon sabora u maju dati svoje mišljenje, no, politička volja za to je nesumnjiva. I predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, kao i gospodin Ivica Dačić su otvoreni za to i svakako žele da se poseta realizuje”, rekao je Nemet.

Takođe, govoreći o odnosima Srpske pravoslavne i Katoličke crkve Nemet je ocenio da su oni veoma dobri i ponovio da se ovog proleća može očekivati papina poseta Srbiji.

O Surianiju

O Surianiju

Novi nuncij Svete stolice za Srbiju Lućano Suriani je rođen u Italiji, školovao se na Papinoj crkvenoj akademiji, a doktorirao je crkveno pravo. Bio je predstavnik Vatikana u Obali Slonovače, Švajcarskoj, Boliviji i Italiji, a pre toga korodinator diplomatskoih predstavništava Vatikana.

Nemet je to izneo na konferenciji za novinare održanoj u Subotici, u završnici skupa na kome je predstavljen novi nuncij, odnosno ambasador Svete stolice u Srbiji, monsinjor Lućano Suriani.

Takođe, tema ovogodišnjeg biskupskog skupa bile su i učestale provale i razbojništva u katoličkim crkvama u Vojvodini. Poslednji takvi incidenti dogodili su se nedavno u Adi, Molu i samostanu u Baču, gde je fizički napadnut franjevački opat. Policija je, kako je navedeno, efikasno reagovala, tako da su napadači uhvaćeni.

Na Biskupskoj konferenciji, koja okuplja devet biskupija sa prostora južne Evrope,je između ostalog bilo reči i o susretu pape Franje i ruskog patrijarha Kirila, a ocenjeno je da će taj susret imati velokog odjeka i na odnose crkava na našim prostorima. Učesnici konferenciji su takođe izrazili nadu da će u svetlu tog susreta ekumenski proces zbližavanja katoličke i pravoslavnih crkava biti intenzivniji.

XS
SM
MD
LG