Dostupni linkovi

Biševac: Erdogan preko Balkana šalje poruku Evropi


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan (L) predsjednik Turske Aleksandar Vučić u predsjedničkoj palači u Istanbulu, 29. januar 2018.
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan (L) predsjednik Turske Aleksandar Vučić u predsjedničkoj palači u Istanbulu, 29. januar 2018.

Safeta Biševac, kolumnistkinja i urednica beogradskog 'Danasa', za 'Zašto?' objašnjava --nakon zajedničkog puta u Istanbul predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića -- zbog čega zapadnobalkanski lideri pomoć u rješavanju problema u regionu sve češće traže od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

  • Uticaj

Ni Ankara ni Istanbul nisu glavni gradovi Zapadnog Balkana niti država koje su nastale na tlu nekadašnje Jugoslavije ali očigledno je da Turska ima značajan uticaj na ovaj deo Evrope i ovaj deo Balkana.

Meni je to sasvim logično jer, sa jedne strane, Turska je ipak najveća zemlja u ovom delu Evrope.

  • Područje

Posljednjih godina je politički i ekonomski ojačala i jednostavno Erdogan želi svojim evropskim sagovornicima sa kojima se u poslednje vreme veoma loše slaže da pokaže kako je Turska politički značajna zemlja i kako može da pomogne nekakvo završavanje poslova i relaksaciju političkih odnosa na Balkanu koji je i dalje politički trusno područje.

Mislim da je prvi razlog njegovog, na neki način, jačeg uticaja na Balkan, to jeste u zemljama bivše Jugoslavije, to što Turska želi da Zapadu pokaže kako je značajan politiki faktor i kako njih ne treba da otpisuje Brisel ukoliko želi nekakvo smirivanje strasti i politike u delovima bivše Jugoslavije.

  • Sličnosti

Sa druge strane mislim da su naši narodi ipak i dalje vezani na neki način za Tursku.

Mislim, pre svega, da tu postoje one istorijske veze, nekakava bliskost u mentalitetu ali tu postoje i brojne sličnosti u društvenom i državnom uređenju.

Svi mi balkanski narodi volimo jake aurotitativne lidere i mnogima imponuje Erdogan i njegov način vladanja.

  • Interesi

Opet, sa druge strane, postoji različiti stepen bliskosti nekadašnjih jugoslovenskih naroda i političkih predstavnika i njihovih odnosa sa Turskom, sa Erdoganom.

Naravno, Bošnjaci, Albanci, većinsko muslimanski narodi, su daleko bliži Turskoj dok Srbija, Hrvatska i Makedonija imaju neke svoje druge interese.

  • Prilike

Što se Srbije tiče, mislim da Srbija pre svega želi jače ekonomske odnose sa Turskom i Srbija se nada da će Turska uložiti više novca u Srbiju i otvoriti nova radna mesta.

Očekuje se i njihov kapital za izgradnju, ne samo, autoputa Beograd-Sarajevo već i pojedinih puteva, pre svega u Sandžaku.

Srbija se nada da Turska zbog dobrih odnosa sa Strankom demokratske akcije i Bakirom Izetbegovićem može da pomogne i u stabilizaciji političkih prilika u BiH i poboljšanju odnosa Srba i Bošnjaka.

  • Osećanje

Deo javnog mjenja u različitim zemljama bivše Jugoslavije i dalje ima negativan odnos prema Turskoj i to su pre svega nekakvi historijski ali i verski razlozi.

Nažalost, i u Srbiji, deo javnosti i dalje ima negativan odnos prema Turskoj kao nekadašnjim vladarima i nažalost i ovde postoji negativno antimuslimansko osjećanje, u delu države, kao što nacionalistički deo Hrvatske, i tako dalje, ne želi bližu saradnju sa Turskom.

  • Članstvo

Sa druge strane, mislim da ni Evropa ne želi da se Turska previše meša u poslove Zapadnog Balkana.

To je jedan od razloga zašto bi Evropska unija želela da zemlje Zapadnog Balkana na nekakav brži način pristupe i postanu članice Evropske unije.

Oni ne žele da se Turska, Rusija ili neka treća zemlja mešaju u poslove zapadnobalkanskih država koje su ipak deo Evrope i nalaze se na putu članstva u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG