Dostupni linkovi

Biserko: Srbija svojim ponašanjem pokazuje koliko je odgovorna za Srebrenicu


Sonja Biserko

U iščekivanju odluke Saveta bezbednosti UN (SB UN) o Rezoluciji o Srebrenici, premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je vanrednu sednicu Vlade i u utorak sat pre ponoći saopštio odluku da ide u Srebrenicu 11. jula, te ustvrdio da britanska Rezolucija, kojoj se Srbija protivi, neće biti usvojena.

„Bilo bi važno da, ako tamo ide, to ipak ima neki nivo posvećen žrtvama genocida i da se ne pominju žrtve drugih jer to onda ceo taj događaj umanjuje i ceo taj njegov gest dovodi u pitanje“, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

RSE: Uz saopštavanje odluke da će ići u Srebrenicu, Vučić je i pre odluke Saveta bezbednosti UN poručio da ima garancije da Rezolucija neće biti usvojena. Šta vi mislite, da li će Rezolucija biti usvojena, s obzirom na neslaganja u Savetu bezbednosti i kakva je ovo Vučićeva poruka zapadu?

Biserko: Poruka zemlje i Vlade je vrlo negativna, vrlo loše sročena i naravno tu veliku ulogu ima i Rusija koja u velikoj meri manipuliše sa Srbijom s obzirom da je ta njena igra u SB UN i okolo pre svega u funkciji da se namiruje sa EU i SAD. To nema velike veze sa Srbijom. Žalosno je da su srpski političari iskoračili sa izjavama koje nikako ne mogu doprineti dobroj slici Srbije, pre svega u regionu.

Rusi i ovim ponašanjem u Savetu bezbednosti podrivaju ceo sistem, što je opasno ne samo za njih nego i za ceo svet.

Ja se nadam da će Srbija jednog dana pokazati tu moralnu snagu da se nosi s tom odgovornošću koja je sada zatrpana i sada smo dalje od Srebrenice nego što smo bili pre 10 godina. Ova vlast, koja je učestvovala u svemu tome, nije sposobna da iskorači u tom pravcu, mada se prikazivala kao neka nova garnitura koja je sposobna da gleda u budućnost. Pokazali su da to nije moguće.

RSE: Postoji li mogućnost da je ovo neka vrsta kompromisa – Vučić će otići u Srebrenicu, a da se Rezolucija ne usvaja?


Biserko: Nisam sigurna. Ta Rezolucija ima mnogo širi značaj od samog regiona. To je poruka svetu, s obzirom na brojne situacije koje su se dešavale posle Ruande i BiH, i nemogućnost međunarodne zajednice da pravovremeno reaguje, ovo neka vrsta opomene i za njih same. Prema tome, ta Rezolucija ima mnogo veći značaj. Mislim da je Srbija ovim pokazala koliko je zapravo odgovorna za sve jer ta vrsta negiranja, ta vrsta histerije koja se na neki način spinovala oko te rezolucije je prosto neprimerna i o Srbiji govori najgore.

RSE: Može li Vučićev odlazak u Srebrenicu kompenzovati na neki način ovakav odnos prema rezoluciji i da li se može očekivati da rasprava prođe bez posledica po Srbiju, odnosno region?


Biserko: Posledice po Srbiju su pre svega te što je učestvovala u tome. Oni danas, 20 godina nakon svega, govore kao da se Srebrenica nije desila, kao da nije bilo rata u Bosni, kao da Srbija nema odgovornost za to.... To je jedna manipulacija koja nije viđena poslednjih godina ni u samoj Srbiji. to je taj nacionalizam koji je ovih dana eksponiran i svi ti koji su se podigli kao što su listovi Večernje novosti i Politika, i svi ti pojedinci koji su učestvovali u svim tim hajkama, ne samo poslednjih 10, nego više od 20 godina, je neprihvatljivo i sa stanovišta same države i njenog društva. Vučić ako ode tamo, kao što je najavio, morao bi biti na nivou tog zadatka. Morao bi da pokaže gest empatije prema tim žrtvama i svim onima koji će tamo biti okupljeni i da ne provocira promišljenim i na srpski način balansiranim izjavama.

Pogledajte komentare (15)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG