Dostupni linkovi

Šefica bh. diplomatije zahvalila za britanske i američke sankcije


Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Arhivska fotografija)
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Arhivska fotografija)

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zahvalila je u utorak, 12. aprila britanskoj ministrici vanjskih poslova Liz Truss i američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu za uvođenje sankcija "protiv onih koji predstavljaju prijetnju za stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana".

Turković je na svom Twitter profilu poručila da nema mjesta za one koji potkopavaju suverenitet i integritet BiH, kao ni za negatore genocida, te da poziva i druge zemlje da slijede njihov primjer.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su prethodnog dana, 11. aprila, uvele sankcije Asimu Sarajliću, delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je i član Stranke demokratske akcije (SDA) i stranački kolega Turković.

SAD su, osim Sarajlića, sankcionisale i bivšu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Sarajliću i Tadić se ovim sankcijama blokira imovina ukoliko je imaju u SAD-u, te im se zabranjuje i poslovanje u toj zemlji.

Takođe, svim američkim državljanima zabranjeno je poslovanje s osobama koje su na crnoj listi američkog ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija SAD-a je poručilo da će nastaviti uvođenje mjera "svim funkcionerima koje imaju veze s koruptivnim aktivnostima".

Velika Britanija je u ponedjeljak, 11. aprila uvela sankcije i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici bh. entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović, zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Američke sankcije od ranije

Sjedinjene Američke Države su u 5. decembra 2021. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, inače lider vladajuće partije u RS, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Željka Cvijanović je njegova najbliža saradnica i član najužeg stranačkog rukovodstva.

Sankcije su tada uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) dodatno je saopštilo da je na listu sankcioniranih stavljeni i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, danas pravni savjetnik Milorada Dodika.

Od početka rata u Ukrajini, najviši zvaničnici NATO i EU upozoravaju da je Bosna i Hercegovina (pored Gruzije) ugrožena zemlja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG