Dostupni linkovi

Emotivno svedočenje roditelja Brisa Tatona


Bris Taton
Bris Taton
Roditelji ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona, Suzan i Alan Taton, zatražili su pred sudom u Beogradu, da ubice njihovog sina budu kažnjene i da im plate odštetu.

Dvadesetosmogodišnji Bris Taton brutalno je pretučen 17. septembra 2009. godine u bašti kafea na Obilićevom vencu, u centru Beograda, bejzbol palicama, šipkama i bakljama uoči utakmice fudbalskih klubova Partizan i Tuluz.

"Moj sin nije ubijen, nego masakriran. Bio je dobar sin i mladić, pun života i ne mogu da zaboravim način na koji je umro", rekla je Suzan Taton u svedočenju pred Višim sudom u Beogradu na suđenju grupi od 14 optuženih za ubistvo Brisa Tatona.

Suzan Taton je svedočila da joj je po dolasku u bolnicu u Beograd trebalo nekoliko trenutaka da prepozna svog sina koji je bio naduven od povreda i sa modricama po celom telu i nije se pomerao.

"Nisam mogla da uspostavim kontakt sa njim. Insistirali smo da se vrati u Francusku, ali to zbog operacije mozga nije bilo moguće. Deset dana nije otvorio oči i nije se pomerao. Dan uoči smrti bili smo svesni da je kraj i do danas ne mogu da se pomirim sa tim da ga više nema."

Devet meseci kasnije majka Brisa Tatona je ponovo u Beogradu. Sa kakvim očekivanjem?
Moj sin nije ubijen, nego masakriran. Bio je dobar sin i mladić, pun života i ne mogu da zaboravim način na koji je umro.


“Ja sam bila veoma potresena. Naravno, ne možete drugačije da se osećate kada ste ovde. Mi zaista imamo punu veru u srpsko pravosuđe, ali istovremeno bismo želeli da se istina u potpunosti sazna i da svi počinioci ovog zlodela, ovog maskra, budu kažnjeni. Ovo nije obično ubistvo, ovo je zaista bio masakr.”

Pred Višim sudom u Beogradu svedočio je i Brisov otac Alan Taton koji je rekao da želi da ubice njegovog sina budu kažnjene, jer su učinile neoprostivo delo i da ostaje pri odštetnom zahtevu.

“ Radi se o užasnom zločinu i mislim da oni treba da dobiju kaznu koja je primerena tom zločinu.”

Navijač francuskog fudbalskog kluba Tuluz Bris Taton brutalno je prebijen u strogom centru Beograda, a 12 dana posle, umro je u beogradskom Urgentnom centru.

Francuska s pažnjom prati suđenje

Odbrana i pojedini roditelji uhapšenih tvrde, međutim, da ovo brutalno delu nisu počinili uhapšeni navijači. Majka okrivljenog Jovana KarbićaSnežana kaže:

“Saosećamo sa porodicom Taton i žao nam je što je jedan mladi život izgubljen. Ovo je veliki i težak slučaj. Nadamo se da će izaći činjenice, jer one govore da oni nisu tukli Brisa Tatona, nego da su to uradile neke druge dve grupe koje su isto tu bile prisutne.”

Advokati odbrane pitali su roditelje Brisa Tatona da li su, po dolasku u Beograd bili u kontaktu sa predstavnicima srpskih vlasti, ali je sudija Mirjana Ilić odbila to pitanje kao suvišno.
Francuska, a posebno Tuluz, grad Tatonovih, s velikom pažnjom prati razvoj događaja u Beogradu, očekujući pravednu kaznu za počinioce.

Inače, advokat Zora Dobričain zadovoljna je svedočenjem Brisovih roditelja:

“Oni su iznosili sazanja u vezi sa prethodnim životom, lečenjem i smrću njihovog sina i ništa posebno bombastično nisu izjavili.”

Sudnica u Palati pravde bila je potpuno ispunjena, a suđenju su prisustvovali i ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral i nekoliko novinarskih ekipa iz Francuske.

“Mi u Francuskoj ambasadi smo bili mobilisani kada se sve ovo dešavalo i bili smo veoma blizu Suzan i Alenu Tatonu. Naša je želja da im i sada budemo što bliže. Sve ovo nas je puno pogodilo i želimo da im i u ovim trenucima damo svoju puno podršku.”

Suđenje će biti nastavljeno u petak, svedočenjem Brisovog druga Filipa Morija koji je bio sa njim u Beogradu, kao i još dva francuska navijača.

Kako za RSE kaže Erike Koveric, član ekipe Televizije 3, Francuska, a posebno Tuluz, grad Tatonovih, s velikom pažnjom prati razvoj događaja u Beogradu, očekujući pravednu kaznu za počinioce.

“Naravno da su najviše zainteresovani građani Tuluza, ne zbog toga što se to desilo u Srbiji, ili nekoj drugoj zemlji, već to gledaju kroz prizmu, inače, pojačanog nasilja na sportskim manifestacijama, najviše u fudbalu. Da li je to samo jedna od banalnosti tog huliganstva, ili je to, s druge strane, zbog toga što je bio stranac, videćemo. Pokušava se da se uđe u razloge koji su stvarno doveli do tog ubistva”, kaže Koveric.

*****
Pročitajte i ovo:
Beograd će postaviti spomen ploču Brisu Tatonu
Optužnica za ubistvo Brisa Tatona
Obračun sa huliganima i van stadiona
Koji su uzroci navijačkog nasilja?


XS
SM
MD
LG