Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi slučaj poslije Brčića


Japan -- The falling graph on the Nikkei stock exhange index board in downtown Tokyo, 20Nov2008

Tek što je u Rimu uhapšen visoko rangirani oficir crnogorske vojske Ilija Brčić, osuđen u Splitu zbog zločina protiv civila, crnogorski mediji objavili su novo ime koje Hrvatska navodno sumnjiči za ratne zločine.

Riječ je o novoizabranom članu upravnog odbora medijskog Javnog servisa Stojanu Sjekloći. Poslije tri konkursa i više krugova glasanja, prije nekoliko dana kompletiran je upravni odbor Radio televizije Crne Gore i prema pisanju podgoričkog nedjeljnika „Monitor“, posljednji čovjek koji je ušao u tu ekipu Stojan Sjekloća nalazi se na spisku 400 Crnogoraca koje dubrovačko Odvjetništvo sumnjiči za navodne ratne zločine. Tu informaciju, podsjeća ovaj nedjeljnik, još prošle godine objavio je dubrovački „Glas grada“, a prenio podgorički „Dan“. „Lica, čija imena objavljujemo, su se posebno isticala u haračenju na dubrovačkom području 1991. i 1992. godine,“ navodi se u tadašnjem „Glasu grada“. Komentarišući te optužbe novi član Upravnog odbora Javnog servisa Stojan Sjekloća u izjavi za naš radio kaže da nema informaciju da se nalazi na spisku osumnjičenih:

„Nemam tu informaciju i da li je tačno to ja ne mogu jer nemam informaciju, ali lično mislim da nije ni tačna ta informacija, a tačno je jedino da sam ja bio na dubrovačkom ratištu kao rezervista Jugoslovenske narodne armije po pozivu.“

RSE: Dubrovački „Glas“ je ipak objavio vaše ime u sklopu spiska osumnjičenih, a te navode prenio je i podgorički „Dan“. Da li ste, još jednom vas pitam, upoznati sa tim štivom i da li imate bilo kakvu informaciju u vezi sa tim.

Sjekloća: Ne, ne.

RSE: Ako se ova informacija da se nalazite na spisku osumnjičenih ipak ispostavi tačnom da li smatrate da vas to diskredituje za mjesto da ste u Upravnom odboru Javnog servisa Crne Gore?

Sjekloća: Ne, jer je riječ o informaciji, pod znacima navoda, po meni.

RSE: Znači, mislite da to uopšte ne predstavlja spornu stavku u vašoj biografiji?

Sjekloća: Mislim da takozvana informacija ne predstavlja nikakvu spornu stavku. Ali da ne bih ja tvrdio nešto netačno, jer mislim da je potpuna neistina, netačna i tendenciozna.

Sjekloća je tokom ratnog pohoda na Dubrovnik bio u sastavu Trećeg bataljona 10. crnogorske brigade, a njegovo ime pominje se i u zloglasnim „Pobjedinim“ prilozima „Rat za mir“. U tom se dodatku navodi da je Sjekloća sa saborcima, kako se to tada govorilo, oslobađao od ustaša Gornje i Donje Majkove. Kometarišući tvrdnje da se novi član Upravnog odbora nalazi na spisku osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj, Branislav Ćalić, predsjednik Savjeta Radio televizije Crne Gore, kaže da je zatečen, ali da taj detalj obavezuje Savjet da preispita raniju odluku:

„Pročitao sam tu informaciju o gospodinu Sjekloći. Zatečeni smo da to u biografiji nema. Vidjećemo, preispitaćemo našu odluku vjerovatno, tako da sada ne mogu više ništa da vam kažem. Smatram da gospodin Sjekloća, ako je to tačno, onda nije mogao da konkuriše za člana upravnog odbora Javnog servisa.“

Lider Liberalne partije Miodrag Živković kaže da ga uopšte ne čudi što se na brojnim odgovornim funkcijama u Crnoj Gori nalaze ljudi sa sumnjivim ratnim biografijama:

„Situacije i afere koje se dešavaju sa ovim oficirom Brčićem i situacija sa Sjekloćom samo potvrđuje ono na što smo mi liberali odavno ukazivali da će nam se ovakve gluposti, ovakve teške stvari i ovakve sramote dešavati i, na žalost, ponavljati. Jer društva koja nijesu spremna da se suoče sa svojom prošlošću, koja svoju prošlost guraju „pod tepih“ , na žalost, moraju doživljavati ovakve stvari. Sve ovo potvrđuje neozbiljnost državnih organa Crne Gore. Sve ovo potvrđuje da ovdje ne želi ništa da se mijenja i zato mi još jednom apelujemo da se najzad stavi Zakon o lustraciji koji je predložila Liberalna partija da se uvrsti u dnevni red jer to definitivno predsjednik parlamenta neće, brzo će godina dana jer Crna Gora mora da se suoči sa svojom prošlošću“.

Stojan Sjekloća, za koga se tvrdi da se nalazi na hrvatskom spisku osumnjičenih za ratne zločine, član je vladajuće Demokratske partije socijalista, a bio je i sekretar Opštinskog odbora te partije u Baru. Pored toga, bio je i direktor Radio Bara i zamjenik komesara za raseljena lica Vlade Crne Gore. Članstvo u upravnom odboru Javnog servisa posljednja je u nizu funkcija koje su mu povjerene.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG