Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Birački spiskovi preduvjet izbora za HNV u Srbiji


Petar Kuntić, Gordan Jandroković i Branko Horvat prilikom susreta u Zagrebu, 17. februar 2010.
Predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji danas su u Zagrebu sa hrvatskim vlastima razgovarali o radu na izradi posebnog biračkog popisa, kao preduvjetu za održavanje izbora za Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji.

Do 9. ožujka treba prikupiti 28.000 potpisa za posebne biračke popise za izbor Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, i do sada je pola tog broja prikupljeno, izvijestio je nakon sastanka sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem aktualni predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije Branko Horvat.

„Međutim, ukoliko se desi da ne uspijemo prikupiti potreban broj potpisa, imamo i drugi način izbora putem elektora, i usporedno s ovim će ići priprema za taj drugi dio, koji garantira izbor nacionalnih vijeća“, kaže Horvat.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskoj skupštini Petar Kuntić kazao je kako je izrada posebnog biračkog popisa hrvatske manjine u Srbiji bitna ne samo za izbor lokalnih i državnog Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, nego i za ostvarivanje jednog od najvažnijih ciljeva njegove stranke - izbor direktnih predstavnika hrvatske manjine u Skupštinu Srbije, slično kako je riješena politička zastupljenost srpske manjine u Hrvatskoj.

On je podsjetio da su hrvatski predstavnici u međudržavnom odboru koji prati provedbu hrvatsko-srpskog sporazuma o zaštiti manjina inzistirali na tome da se uspostavi reciprocitet, odnosno da se politička zastupljenost Hrvata u Srbiji riješi na isti način kao što je riješena zastupljenost Srba u Hrvatskoj, što još nije ostvareno.

„Ja mislim da će do toga kad-tad i doći. Ja mislim da to u ovom momentu nije moguće, s obzirom da dobro poznajem srpsku političku scenu, ali mislim da se u nekoj perspektivi možemo nadati i takvom rješenju“, rekao je Kuntić.

Inače, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, u Srbiji živi 70.602 Hrvata.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG