Dostupni linkovi

Biografije demokratskih kandidata


Barack Obama
Barack Obama
Barak H. Obama (Barack Obama) je 44 predsednik Sjedinjenih američkih država. Rođen je 1961. godine na Havajima. Otac mu je poreklom iz Kenije, a majka iz Kanzasa. Obama je deo svog detinjstva proveo u Indoneziji, gde je kasnije radio kao antropolog.

Nakon pohađanja koledža u Kaliforniji i Njujorku, preselio se u Čikago gde je radio kao društveni organizator u siromašnim opštinama. Kasnije je studirao pravo na Harvardu, gde je postao prvi afro-američki predsednik prestižnog Harvard Law Review časopisa.

Obama je započeo svoj javni život 1997. kada je osvojio mesto u senatu države Ilinois. Tu je služio tri mandata i istovremeno predavao na Univezitetu u Čikagu i radio kao advokat za građanska prava. 2004. godine pobedio je na izborima za američki senat. Na to mesto je podneo ostavku nakon što je izabran za predsednika u novembru 2008. godine.

2009. godine Obami je dodeljena Nobelova nagrada za mir “za njegovo izuzetno zalaganje u ojačavanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima”. Oženjen je Mišel Obamom koja je advokat i promoter zdravlja dece i sa kojom ima dvoje dece - Maliju (13) i Sašu (10).

*******************************************
Joseph Biden
Džozef R. Bajden mlađi (Joseph Biden) je potpredsednik Sjedinjenih američkih država. Rođen je 1942. godine u Pensilvaniji. Otac mu je bio biznismen, a majka domaćica.

Svoju koledž diplomu dobio je na Univerzitetu u Delaveru, a diplomu prava na Pravnoj školi Univeziteta u Sirakuzi. Njegov prvi javni posao bio je u okružnom savetu.

Postao je jedan od najmlađih američkih senatora u istoriji kada je kao 29-godišnjak izabran da predstavlja Delaver. Reizabran je pet puta i na toj poziciji radio 36 godina i izrastao u lidera u oblasti spoljnih poslova i pravosuđa.

Oženjen je sa Dr Džil Bajden, profesorkom na koledžu i ima troje odrasle dece, od kojih je jedno - Beau Bajden – ratni veteran koji je služio u Iraku.
XS
SM
MD
LG