Dostupni linkovi

Crna Gora odbila izručenje Turskoj Binalija Camgoza


Turski državljanin Binali Camgoz je u Crnoj Gori uhapšen po turskoj potjernici Interpola. Foto: Reuters
Turski državljanin Binali Camgoz je u Crnoj Gori uhapšen po turskoj potjernici Interpola. Foto: Reuters

Ministarstvo pravde Crne Gore je odbilo izručenje državljanina Turske Binalija Camgoza toj državi, u kojoj ga terete za više teških krivičnih djela, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz ministarstva.

U ovom slučaju bi se moglo raditi o progonu zasnovanom na osnovu entičke i vjerske pripadnosti, jer je lice pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, čiji član porodice (sin) je preminuo uslijed postupanja bezbjednosnih organa Turske, što je utvrđeno presudom tamošnjeg Ustavnog suda, navodi ministarstvo.

Camgoz je uhapšen polovinom jula 2022.godine u Crnoj Gori, prema potjernici Interpola.

Turska je tražila njegovo izručenje zbog vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela, među kojima su stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva, saopšteno je iz Višeg suda za Radio Slobodna Evropa.

Taj sud je u aprilu 2023. donio rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Camgoza, ali konačnu odluku, shodno crnogorskim zakonima, je donio ministar pravde.

Izručenjem Camgoze bi bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima, saopštili su iz Ministarstva pravde koje vodi ministar, Andrej Milović.

Kao razlog odbijanja izručenja se navodi i hronično loše zdravstveno stanje turskog državljanina, koji je nepokretan i već petnaest godina paraplegičar.

Dodaju se da su branioci Camgoza naveli da bi u slučaju odluke o izručenju pokrenuli postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, koje bi rezultiralo istovjetnom odlukom ministra pravde Andreja Milovića.

Izručenje lica bez omogućavanja zaštite pred Evropskim sudom za ljudska prava bi za Crnu Goru značilo materijalnu i političku štetu jer bi ugrozilo ocjenu za vladavinu prava u poglavlju 23, u zemlji koja je najozbiljniji kandidat za naredno članstvo u EU, zaključuju u ministarstvu.

Camgoz, koji je nedavno izašao iz zatvora u Spužu, nedaleko od Podgorice, sad je u Prihvatilištu za strance.

Njegov advokat Marko Radović je za Radio Slobodna Evropa kazao da je njegov klijent ranije podnio zahtjev za azilom u Crnoj Gori, i da je taj postupak u toku.

XS
SM
MD
LG