Dostupni linkovi

Gdje se krije Bin Laden?


Bin Laden se godinama vješto krije, a jedini "tragovi" su navodne audio poruke koje objavljuje preko elektronskih medija
Bin Laden se godinama vješto krije, a jedini "tragovi" su navodne audio poruke koje objavljuje preko elektronskih medija
Al Qaida neće biti pobijedjena ukoliko ne bude uhapšen ili ubijen Osama Bin Laden, rekao je zapovjednik američkih snaga u Afganistanu Stanley McChrystal, svjedočeći u Kongresu.

Prošli tjedan američki predsjednik Barack Obama obećao je dodatnih trideset tisuća vojnika, a i članice NATO saveza pojačat će snage s dodatnih sedam tisuća vojnika. Saveznici vjeruju u uspjeh, te ističu da je iduća godina važna za pobjedu nad talibanima i Al Qaidom.

„Vjerujem da je Bin Laden postao ikona, njegove agzistencija hrabri Al Qaidu i daje joj poseban pečat diljem svijeta“, rekao je američki general. Sve dok se se on krije, biti će nemoguće slomiti terorističku organizaciju, istaknuo je McChrystal.

Pretpostavlja se da se Bin Laden krije u graničnom području između Afganistana i Pakistana, no točnih podataka nema već nekoliko godina potvrdio je prošli tjedan i američki ministar obrane Robert Gates.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće James Jones procjenjuje da bi se Bin Laden mogao kriti u Sjevernom Waziristanu, ponekad na pakistanskoj, a ponekad na afganistanskoj strani granice.

ZA CIJELI SVIJET JE VAŽNO UHAPSTI BIN LADENA

Eksperti smatraju da Bin Laden vješto korisiti nedovoljno dobru obaještajnu koordinaciju izmedju Washingtona i Islamabada. Iako pakistanski premijer Yusuf Raza Gilani tokom nedavnog posjeta Londonu rekao da Osama nije u Pakistanu, Ahmed Rashid, pakistanski novinar koji piše o talibanima i Al Qaidi tvrdi suprotno i upozorava da će ga sada biti daleko teže uhapsiti, jer se nalazi na području koje kontroliraju pakistanski talibani.

Kamran Bokhari, analitičar Stratfora smatra da nije u pograničnom području, jer mu je jasno da američke snage ne mogu ulaziti duboko u teritorij Pakistana.

On podsjeća da je pakistanska vojska do sada uhapsila ili ubila više lidera al Qaide, ali da nikada nije izričito rekla da je spremna uhapsiti i Bin Ladena.
Bokhari upozorava da hapšenje ili likvidacija Bin Ladena neće voditi nestanku terorističke organizacije. Po njegovim saznanjima Osama ne rukovodi organizacijom na dnevnoj bazi, takve akcije osmišljavanju i provode njegovi suradnici.

Svjedočeći ,uz generala Mc Chrystala, pred Komitetom za oružane snage , američki ambasador u Afganistanu Karl Eikenberry istaknuo je kako je ne samo za Afganistan, već i za cijeli svijet važno da se Osama Bin Laden privede pravdi.

Komitet za vanjske poslove Senata u novembru je objavio izvještaj u kojem krivi administraciju Geeorga Busha ali i vojni vrh da su zapravo omogućili Bin Ladenu da pobjegne iz čuvenih špilja planinskog lanca Tora Bora u Afganistanu krajem 2001.
XS
SM
MD
LG