Dostupni linkovi

Bin Salmanovi agenti u Kanadi


Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman
Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman

Bivši visoki saudijski obavještajni službenik i blizak saveznik američkih obavještajnih službi optužio je prestolonasljednika Mohameda bin Salmana da je uzeo njegovu djecu kao taoce i da ga je namjeravao ubiti jer ima saznanja koja mogu biti štetna za princa i njegov uspon na vlast, pišu svjetski mediji.

Pod zaštitom kanadske policije

Kanada navodno povećava sigurnost oko bivšeg visokog saudijskog obavještajnog zvaničnika Saada Aldžabrija koji tuži princa Mohameda bin Salmana zbog navodnog pokušaja atentata 2018. godine, piše agencija Frans pres (Agence France-Presse) pozivajući se na pisanje kanadskih medija.

Novine Gloub end mejl (Globe and Mail) navode da su kanadske službe sigurnosti obaviještene o novom pokušaju napada na Aldžabrija, koji živi na neotkrivenom mjestu u regiji Toronto. Aljabri je pod zaštitom "teško naoružanih" službenika Kraljevske kanadske planinske policije, kao i privatnih stražara, navodi se u izvještaju.

Aldžabri je, dodaje AFP, služio kao šef za kontraobavještajne poslove pod princom Mohamedom bin Najfom kojeg je 2017. svrgnuo princ bin Salman odredivši mu kućni pritvor. U to vrijeme Aldžabri je bio u inostranstvu, te je u strahu za sopstveni život odbio zahtjeve za povratak u domovinu i preselio se u Kanadu gdje živi njegov sin.

U tužbi podnesenoj u 6. avgusta pred sudom u Vašingtonu, Aldžabri je optužio princa Mohameda da je 2018. poslao udarni odred u Kanadu da ga ubiju i raskomadaju, što bi bila ista sudbina koja je dvije nedjelje ranije zadesila saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj.

Aldžabri je u tužbi, ističe AFP, rekao da ga žele ubiti jer je imao saznanja o aktivnostima princa Mohameda koje bi mogle ugroziti njegov blizak odnos koji njeguje s administracijom Donalda Trampa (Trump).

Poput špijunskog trilera

Građanska tužba podnesena u SAD-u navodi kako je princ Saudijske Arabije poslao udarni odred u Kanadu u namjeri da lovi i ubije bivšeg visokog zvaničnika koji zna previše, javio je kanadski CBC ističući kako dokument ispisan na 106 stranica djeluje poput špijunskog trilera.

Princ bin Salman je optužen za orkestriranje pokušaja ušutkivanja Saada Aldžabrija, koji je u dokumentu opisan kako veteran u vladi Saudijske Arabije s iskustvom od 39 godina rada i kao stručnjak za pitanja nacionalne sigurnosti i protivterorizma.

Kao takav, navodi se u tužbi, malo ljudi zna više o bin Salmanu od Aldžbarija, uključujući i njegovo navodno korumpirano poslovanje i stvaranje tima ličnih plaćenika nazvanih Odred tigrova, koji su, prema tvrdnjama iz građanske tužbe, stajali iza ubistva novinara Vašington posta, Džamala Kašogija, u saudijskom konzulatu u Turskoj 2018. godine.

Aldžabri, dvostruki državljanin Malte i Saudijske Arabije, pobjegao je iz kraljevstva prije tri godine - prvo u Tursku, a zatim potajno u Toronto. Princ bin Salman je nekoliko je puta naredio Aldžabriju da se vrati kući zaprijetivši mu da će "upotrijebiti sva dostupna sredstva" i "poduzeti mjere koje bi vam mogle biti štetne", navodi se u žalbi. "Svakako ćemo doći do vas", navodno je insistirao bin Salman.

U tužbi se navodi kako su saudijski agenti hakirali Aldžabrijeve mobitele i zamrznuli njegove bankovne račune, te da je prestolonasljednik odredio pritvor i otmicu članova Aldžabrijeve porodice uz naglasak da je dvoje njegove djece "nestalo" sredinom marta, a drugi članovi rodbine su uhapšeni, pritvoreni i mučeni.

Aldžabrijeva pomoć SAD-u

Bivši visoki saudijski zvaničnik koji tuži prestolonasljednika zbog navodne zavjere da ga ubije, u optužnici ističe kako je tokom decenija imao blizak odnos s američkom obavještajnom službom zbog čega predstavlja prijetnju reputaciji Mohameda bin Salmana u Vašingtonu i njegovom eventualnom usponu na prijestolje, ističe Gardijan (The Guardian).

Aldžabri je, dodaje list, bivši obavještajni zvaničnik kojeg su kolege u SAD-u i Velikoj Britaniji pohvalile zbog pomaganja sigurnosti Zapada uslijed prijetnji Al-Kaide. Tužba podignuta na okružnom sudu u Vašingtonu ističe dva navodna slučaja napada koja su zaustavljena zahvaljujući Aldžbarijevoj pomoći - jedan se odnosi na plan napada na sinagogu u Čikagu i drugi koji uključuje navodni plan rušenja dva teretna aviona na putu za SAD.

Pritužba uključuje nekoliko nepotvrđenih detalja o navodnoj zavjeri protiv Aldžabrija, uključujući tvrdnju da su ubice dio prestolonasljednikove plaćeničke grupe, takozvanog Odreda tigrova koji su pokušali tajno ući u Kanadu, sredinom oktobra 2018. godine s namjerom da ubiju Aldžabrija.

Muškarci su, navodi se u tužbi, pokušali ući u Kanadu na turističkim vizama i kroz odvojene ulaze u zemlju, ali su ih zaustavile kanadske vlasti koje su navodno kasnije pronašle zajedničku fotografiju muškaraca, dokazujući da se poznaju. Kanadska vlada je u izjavi rekla da ne može komentarisati konkretne navode, ali nije negirala tvrdnje.

Nove tvrdnje stižu samo nekoliko nedjelja nakon što je Gardijan izvijestio da je još jedan Saudijac koji živi u egzilu u Kanadi upozoren da je njegov život možda ugrožen saudijskim režimom. Omara Abdulaziza, bliskog Kašogijevog saradnika, kanadske vlasti su upozorile da je "potencijalna meta" Saudijaca i da moraju poduzeti mjere opreza radi njegove zaštite.

Pismo senatora

Eksplozivne tvrdnje nekad visokog saudijskog zvaničnika kojeg CIA smatra zaslužnim za spašavanje američkih života od terorističkih napada, mogu dodatno narušiti rastrgani odnos Vašingtona s Rijadom, ocjenjuje Vašington post (The Washington Post).

Nakon Kašogijeve smrti 2018., demokratski i republikanski zakonodavci koji su se jednom smatrali postojanim saveznicima kraljevstva okrenuli su leđa mladom prestolonasljedniku, ali je on imao podršku američkog predsjednika Trampa koji je odbio prihvatiti ocjenu CIA-e da je Mohamed vjerovatno naredio Kašogijevu smrt.

Aldžabri u parnici pak navodi da princ Mohamed vjeruje da je Aldžabri "odgovoran" za zaključak CIA-e i smatra ga preprekom u daljnjoj konsolidaciji svoje moći u Saudijskoj Arabiji i američkoj obavještajnoj zajednici. Sadašnji i bivši službenici upoznati s ocjenom CIA-e o Kašogijevoj smrti, koji su govorili pod uslovom anonimnosti rekli su da su skeptični da je Aldžabri igrao tako ključnu ulogu, ali da je moguće da Mohamed možda vjeruje u to.

Nekoliko zvaničnika koje je list intervjuisao opisalo je Aldžabrija kao vrijednog partnera američkih obavještajnih operacija dok su četiri senatora, u pismu Trampu 7. jula, nazvala Aldžabrija "bliskim američkim saveznikom i prijateljem" ističući kako Sjedinjene Države imaju "moralnu obavezu učiniti ono što mogu kako bi osigurale slobodu njegove djece".

Stejt Department je odgovarajući na zabrinutosti američkih senatora Aldžabrija nazvao "cijenjenim partnerom" američke vlade i rekao da će raditi sa Bijelom kućom na rješavanju situacije "na način koji odaje počast uslugama koje je dr. Aldžabri učinio našoj zemlji."

Stvaranje javnog foruma

Aldžabrijeva tužba je prvi put slučaj da je bivši visoki saudijski zvaničnik javno optužio princa Mohameda, 'de facto' vladara u kraljevstvu, da je provodio široku, a ponekad i nasilnu kampanju za utišavanje glasova koji su ga kritikovali, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Tužba je podnesena na američkom Okružnom sudu za Distrikt Kolumbija u skladu sa Zakonom o zaštiti žrtava od mučenja i Statutom koji omogućavaju neamerikancima tužbu na američkim sudovima za određene zločine počinjene u inostranstvu.

Neki pravni stručnjaci ipak ne vjeruju da će Aldžabrijev slučaj značajno napredovati, ali da je moguće da je stvarni cilj tužbe stvaranje javnog foruma o temama koje on navodi.

Profesorica na Kalifornijskom univerzitetu u Hastingsu, Šimen Ketner (Chimène Keitner), kazala je kako sumnja da bi "američki sud rješavao ove zahtjeve" jer ni Aldžabri ni prestolonasljednik ne borave u Sjedinjenim Državama i tužbeni zahtjev bi moglo biti brzo odbačen s obrazloženjem da nema direktne veze sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG