Dostupni linkovi

Bildt: Švedska će blokirati Crnu Goru ako ne dobije garancije za reforme


Carl Bildt
Carl Bildt
Švedska je za sada jedina članica Evropske unije koja ima rezerve prema određivanju datuma početka pregovora EU sa Crnom Gorom.

O tome za RSE govori sa Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske.

RSE: Koji su Vaši razlozi zbog kojih se protivite određivanju datuma?

Bildt: Svi smo zabrinuti zbog organiziranog kriminala i korupcije na cijelom Balkanu. Oni koji poznaju tu regiju zadnjih desetljeća to dobro znaju, a problem je posebno ozbiljan u Crnoj Gori. To se u određenoj mjeri može vidjeti u izvještaju komesara i u pregovaračakom okviru. No, o svemu ćemo razgovarati sutra (u utorak).

RSE: Ipak mnoge zemlje u regiji imaju probleme s organiziranim kriminalom i korupcijom, pa to nije bila prepreka?

Bildt: Istina, ali ne u tom opsegu. Slažem se da je to regionalni problem. Usput, mislim da nismo poduzeli efikasne mjere što se tiče drugih država. Crna Gora ima u tom pogledu daleko veće probleme nego ostale i o tome treba voditi računa.

RSE: Dobro, možete li onda precizirati koji je određeni problem?

Bildt: To je mnogo više od organiziranog kriminala. U određenoj mjeri, Crna Gora je centar raznih drugih aktivnosti, poput pranja novca. Cijela mreža isprepliće Balkan to znamo, ali ponavljam toga je daleko više u Crnoj Gori.

RSE: Da li ćete blokirati datum pregovora?


Bildt: Sigurno, ako ne dobijemo čvrsta uvjeravanja.

RSE: To znači da bi Švedska mogla biti jedina zemlja protiv određivanja datuma za početak pregovora?

Ne vjerujem da možete dobiti bilo kakve garancije na određeni način i ne mislim da ih je moguće dobiti od Crne Gore.

Bildt: Bilo je takvih slučajeva i ranije i to kada smo razgovarali o Bosni i Srbiji i kada smo analizirali da li su spremne napraviti određeni korak. Za svaku odluku je potreban koncenzus članica.

RSE: Kakve garancije očekujete od Crne Gore u utorak?

Bildt: Ne vjerujem da možete dobiti bilo kakve garancije na određeni način i ne mislim da ih je moguće dobiti od Crne Gore. To je pitanje uvjeta i dobijanje okvira za pregovore. To što postoji svijest o problemima s kojima se treba pozabaviti je pozitivna stvar.

RSE: Da li mislite da bi bilo bolje da Crna Gora i Srbija istovremeno dobiju datum početka pregovora?

Bildt: To sam preferirao kad je riječ o drugim državama u regiji. No sada to nije pitanje. To ovisi o individualnom napretku svake države. Volio bih kada bi i Bosna napredovala brže, ali očito to nije slučaj.
XS
SM
MD
LG