Dostupni linkovi

Bilčik ocenio da ima pozitivnog napretka u Srbiji pred izbore u aprilu


"Naša misija nije gotova, spremni smo da nastavimo i posle izbora", poručio je Vladimir Bilčik
"Naša misija nije gotova, spremni smo da nastavimo i posle izbora", poručio je Vladimir Bilčik

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik izjavio je na kraju posete Beogradu da ima pozitivnog napretka u Srbiji pred izbore u aprilu i dodao da je od ključnog značaja primena dogovorenih mera jer postoji određeno kašnjenje.

"Žao nam je da vidimo kašnjenje u sprovođenju nekih mera", rekao je Bilčik na konferenciji za novinare u Medija centru, navodeći da je od ključnog značaja rad Privremenog nadzornog tela za medije.

Bilčik je naveo da je medijska scena ostala polarizovana ali da ima poboljšanja javnih servisa RTS-a i RTV-a.

"Naša misija nije gotova, spremni smo da nastavimo i posle izbora", rekao je Bilčik i dodao da će kao izvestilac prvi izveštaj podneti posle izbora navodeći da je dobio uveravanja da će sve ranije dogovorene mere biti ispunjene, prenosi Beta.

Na pitanje novinara kako vidi to što vlast kaže da je zadovoljna ispunjenim, a opozicija nije, Bilčik je odgovorio da je svestan da je u pitanju kampanja.

"Naše putovanje se dešava u kampanji i svi će naglasiti svoje prioritete i viđenje stvari. U politici je reč o kompromisu", rekao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, 16 dogovorenih mera će moći da daju Srbiji šansu za fer izbore, dodajući da je prilika da je svi iskoriste. Predsednički, vanredni parlamentarni i beogradski izbori u Srbiji trebali bi biti održani 3. aprila.

Bilčik je pozvao medije da izveštavaju "zaista objektivno šta je pred Srbijom, i to je vežba opšte javne odgovornosti".

"Nije nam drago da vidimo da ima kašnjenja u primeni 16 mera, ali imamo čvrsta uverenja da će se ispuniti. Nadam se da će kampanja omogućiti svima da diskutuju šta će uraditi posle izbora. Srbija ima šansu da ide napred i nadam se da će se svi uključiti u ovo", dodao je on.


Poslanica EP Tanja Fajon izjavila je da će međunarodna zajednica pratiti izbore i dodala da je to još jedan test za Srbiju, za "bolji život građana, demokratiju i slobodu medija".

"Ovog puta nema bojkota, a loptica je na strani političkih aktera u Srbiji", navela je ona na konferenciji za novinare na kojoj su pored nje i Bilčika učestvovali i posrednici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn (Fleckenstein).

Tanja Fajon je dodala da je zadovoljna ishodom razgovora jer je politika stvar kompromisa.

"Imali smo dobru saradnju sa većinom političkih aktera, a sada je na Srbiji da izbori uspeju. Postali smo garant dijaloga u Srbiji, želim da vidim fer i postene izbore", dodala je ona.

Tanja Fajon je prenela i ličnu poruku da je to bila njena poslednja misija u svojstvu poslanice EP u Srbiji i da će se u narednom periodu posvetiti izborima u Sloveniji.

"Nadam se da sam uspela da doprinesem boljem okruženju u Srbiji, koja će u meni uvek imati iskrenog prijatelja", rekla je Tanja Fajon.


Flekenštajn je rekao da nisu došli "kao advokati opozicije" već da pomognu u dijalogu.

"Što se tiče medijske scene, za mene je važno da vi budete otvoreni za sve sagovornike i da političari ne biraju s kim će da razgovaraju, jer će tako građani dobiti različitu sliku i moći da izaberu", dodao je Flekenštajn na kraju višednedne posete poslanika EU Beogradu.

XS
SM
MD
LG