Dostupni linkovi

Bijeg od političkog ludila u BiH


Građani odlaze iz zemlje, a političari igraju predizborne nacionalne igre (Foto: Banjaluka, 2016.)
Građani odlaze iz zemlje, a političari igraju predizborne nacionalne igre (Foto: Banjaluka, 2016.)

Dok većina istraživanja pokazuje da građane Bosne i Hercegovine najviše zanima kako bolje živjeti, kako da se zaustavi odlazak njihove djece ili kako se izboriti sa nepravdom, partokratijom i korupcijom, političari u BiH i uoči ovogodišnjih opštih izbora uglavnom nameću nacionalne teme i teme iz prošlosti kao i prethodnih godina.

Tako je i anketa Buka portala pokazala da bi 91 posto građana entiteta Republika Srpska (RS) u parlamentu radije čuli šta poslanici misle o odlasku mladih ljudi nego o Izvještaju o Srebrenici, o kojem će na vanrednoj sjednici raspravljati 14. avgusta.

Izvršni urednik portala Buka Elvir Padalović smatra da ovo samo pokazuje da su građani BiH taoci politika koje nemaju veze sa stvarnim životom.

"Mi živimo odvojenim životima od onoga kako to vide političari ove zemlje, jer oni ne doživljavaju ove probleme kao ozbiljne", ističe Padalović.

A da su građani opravdano zabrinuti i da je situacija alarmantna kada je u pitanju iseljavanje pokazuju i veliki redovi pred stranim ambasadama i konzulatima u Bosni i Hercegovini. U to smo se uvjerili pred konzulatom Republike Slovenije u Banjaluci, gdje smo pitali građane zašto žele da odu iz Bosne i Hercegovine.

"Jedan od najjačih razloga je što nema ovdje prosperiteta", kaže Ajdin Kurtović iz Bosanske Otoke.

"Ovdje je i besposlica i male plate. Ne vidim neku budućnost za sebe u našoj državi", navodi Milica Žabić iz Prijedora.

Osim loše perspektive, malih primanja i nedostatka posla sve više je onih koji kažu da bježe i od političkog ludila koje vlada u Bosni i Hercegovini.

Asim Kauković iz Bužima već radi u Sloveniji, a sada je kaže došao da traži vize za svoje dvije kćerke kako bi mogle nastaviti školovanje u ovoj Evropskoj zemlji.

"Neću da radim ovdje za političare i da njih finansiram. Da radim, a da oni troše moje pare - neću", naglašava Kauković.

Trbuhom za kruhom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

I tako dok političari u BiH nameću one teme koje oni smatraju bitnim, poput dešavanja iz minulog rata, migrantske krize, izbornog zakona, izgradnje Pelješkog mosta, prema nezvaničnim podacima, jer zvaničnih i nema, dnevno Bosnu i Hercegovinu napušta 120 radno sposobnih stanovnika.

Izvršni direktor centra za mlade Kvart iz Prijedora Branko Ćulibrk smatra da se pitanja iz prošlosti ili neke aktuelne teme moraju rješavati, ali da je isto tako važno misliti o budućnosti.

"Trenutno, koliko znam, ne postoji nijedna institucija u BiH koja prati ili bilježi statistiku odlaska mladih ljudi. Isto tako, na nivou BiH nije urađena nijedna strategija na koji način se može zaustaviti odlazak. Mi ovdje gubimo veliki potencijal koji u želji za boljim životom odlučuju se da ide vani", kaže Ćulibrk

Profesor na filozofskom fakultetu u Banjaluci Miodrag Živanović kaže da su političke elite u Bosni i Hercegovini postale otuđeni centri moći.

"Što god je ta distanca između naroda odnosno običnih građana i ovih elita veća tako je i sama država i društvo u sve većoj krizi. Više od dvije decenije oni se obraćaju sami sebi. Oni se ne obraćaju svojim građanima, pa čak da ih ne nazovemo - svojim podanicima. Sve te politike na Balkanu su ništa drugo nego kalkulacije i onda ko tu se najbolje snađe u tim kalkulacijama, moram reći i političkim prevarama, taj će dobiti najviše na izborima. Evo sada ne znam po koji put nakon ovih naših tragedija i ratova ponovo doživljavamo političke kampanje koje nam svjedoče o ovome", ističe Živanović.

Prema mišljenju Živanovića, društva koja više razmišljaju o svojoj prošlosti, a manje o budućnosti, i u kojima političari misle samo o sebi i ličnim i partijskim interesima, a ne i o interesima građana, osuđena su na propast.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG